Friday, December 30, 2011

Kahwin Muda? Ok

Assalamualaikum. harini kita akan bercakap pasal kahwin muda. KAHWIN? TAKDE TOPIK LAIN? suka hati lah, gua dah habis sekolah dah boleh kahwin cakap pasal kahwin laaah.


sebelum tu, nak share video yang terfemes di Malaysia tahun ni, tak lain tak bukan.... i've been proposed and i'm engaged! untunglaaah.




it's so comel i cried. they do it the right way. that's why it's special, and will be even more special later starting from their wedding day :')

Kak Dena yang comel ni sangat bertuah k. siapa je dapat peluang menangis kena propose dengan cara yang begitu sweet sekali, bukan je sweet pada kita, tapi sweet pada Allah juga? kita setakat menangis feeling lagu Thousand Years bolehlah kan. forever alone.

it's okay. now let's be forever alone, cos one day He will give us someone to be together with until jannah, our very own. Insyaallah :)



Kata Orang?

bila dengar pasal kahwin muda, respon biasa ialah "kau dah gatal sangat kenapa? belajar pun tak 4 flat!" dihambur kepada budak sekolah dan budak U. "kerja pun buat cukup duit poket! rumah pun setakat flat!" dihambur pula kepada budak dah kerja tapi gaji tak setinggi mana.


sinonim dengan adat tradisional, kalau letak mas kahwin, hantaran, macam jual anak. belajar tinggi, up sikit. cantik rupawan, up banyak. hotstuff, up lagiii. bila kenduri, benda yang tak perlu, makruh, haram buat berlumba-lumba, lepas kahwin akaun bank tinggal habuk je.

sabda nabi "Wanita yang paling banyak mendapat kurnia ialah wanita yang murah mas kahwinnya, yang senang nikahnya dan baik budi pekertinya. Dan wanita yang jahat ialah wanita yang mahal mas kahwinnya, payah nikahnya dan yang buruk budi pekertinya"


sinonim jugak dengan budaya liberal, ke sini ke sana dengan makwe pakwe, lagak macam suami isteri? "biasalah tu" tapi bila suruh pegi jumpa tok kadi asyik-asyik "tunggu dulu".


tu dia orang kita. bila nak buat benda baik, persoalkan umur, duit. padahal kahwin ni simple je.


Kata Agama?

bila cakap simple, bukan maksudkan tanggungjawab, nafkah semua. tu memanglah berat brader. simple ni maksudnya kau kahwin dengan anak dara orang, sara dia. bukan bagi dia kaya. yang wajib tu rukun nikah je, bukan kenduri macam Wedding of The Year.

kahwin memang susah, bukan benda main. rasa tak mampu, jangan. tapi kalau mampu? teruskan. mampu bukan maksudnya ada segala-galanya ye.


“Wahai pemuda-pemuda,sesiapa sahaja diantara kamu yang berkemampuan untuk berkahwin,maka berkahwinlah kerana dengan berkahwin dapat menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan diri”- (riwayat Bukhari dan Muslim)






Taknak Kahwin Muda?

kalau tak masuk dalam kategori wajib kahwin, takyahlah. buatpe nak buat sesuatu yang tak perlu dan tak mampu kan? asalkan pandai jaga diri, sudah. tapi sabda nabi

"Apabila seseorang melaksanakan pernikahan, bererti telah menyempurnakan separuh agamanya, maka hendaklah ia menjaga separuh yang lain dengan bertaqwa kepada Allah"


kan comel tu? sebab tu biasanya orang yang kahwin muda ialah orang alim. tak alim pun, mendalami agama. kalau tengok suami isteri muda yang jalan pegang tangan, sorang tolak stroller sorang dukung anak, dari luaran pun tahu dorang ni soleh solehah belaka. comel gila!





pernah tengok movie Ketika Cinta Bertasbih? cowok cewek yang belajar kat tanah arab tu semua fikir pasal jodoh. setiap sorang dalam hati ada cinta, buat cara halal and simple je. mak bapak pun ucap syukur tau anak dah jumpa calon, tak kesah anak still study and duit tak penuh seguni. yang penting apa yang wajib, dan bila yang wajib tu sekadar rukun dan nafkah asas, tanggungjawab pun tak terasa berat. asalkan sempurna separuh agama, besar maknanya.


Umar bin al-Khattab r.a berkata:“Kahwinkanlah anak-anak kamu apabila sampai baligh, janganlah kamu menanggung dosa-dosa mereka.”



Nak Kumpul Duit Dulu?

sekarang semua benda cekik darah. bukan lagi macam dulu, murah dan mudah. sebab tu jugaklah sekarang kahwin ni susah. kalau kahwin setakat nikah je, takde kenduri memanglah bagus, tapi hidup lepas nikah kalau takde duit pun payah. nak makan apa? pasir?

sebab tu orang sekarang prefer kerja dulu gila-gila, kumpul duit sampai kaya. tapi kalau duit tak berapa nak ada, hajat di hati nak kahwin pula, camne?


“Dan berkahwinlah orang bujang (lelaki atau perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang salih dari hamba-hamba kamu,lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan mereka kekayaan dari limpah kurnia-Nya, kerana Allah SWT Maha Luas (rahmatnya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui”- (Surah An-Nur)


jangan risau pasal duit kalau kahwin. sebab Allah akan bukak pintu rezeki untuk orang yang beribadah dengan cara ni, bercinta cara diredhai.






Nak Enjoy Dulu?

"lek lu, kita masih muda. tak perlu semua ni. banyak lagi dalam hidup yang boleh dikecapi". cakap macam bermatlamat sangat, padahal mengayat  pompuan tak sempat-sempat. dia cakap lagi "kalau bercinta pun, take it slowly. tak funlah cakap pasal kahwin, go with the flow, baby!"

kau taknak kahwin, suka hati, takde sape paksa. tapi taknak kahwin buat cara taknak kahwin. takyah bercinta, takyah ke hulu ke hilir heret makwe. study sampai habis, kerja sampai success, enjoyla dengan kawan sejantina sampai tua.

laki yang lebih2 dengan perempuan tanpa niat nak bawak hubungan ke arah perkahwinan, berdosa. bila orang suruh halalkan hubungan tu, kata takyah terburu-buru. kalau camtu takyah couple saje-saje. buang duit, buang kredit, buang tenaga, buang masa. baik kau pergi lepak dengan member.


ada pulak dia kata orang yang serius mencari jodoh yang desperate. habis dia desperate apa?



Nak Pandang Rendah?

aku tak suka bila ada yang menggeletis bila dengar pasal kahwin. kolotlah, tak urbanlah. kalau satu hari nanti kad kahwin kau sampai depan aku, memang aku ucap tahniah sambil tanya "tak geli nak kahwin dah?" yang confirm sangat taknak kahwin awal tu pun satu. macam tau je bila nak sampai seru, sekali kau kahwin dulu.





tak kisahlah taknak kahwin pun, tapi jangan cakap seolah-olah itu perkara buruk. dulu kecoh pasal budak bawah umur dibenarkan kahwin, ramai tak setuju termasuk menteri, mufti Perak cakap kalau tak setuju, serupa hina nabi. sebab nabi kahwin dengan Siti Aisyah sebelum Siti Aisyah baligh lagi. nikah gantung, nikah tapi tak tunaikan sepenuhnya nafkah sampailah Siti Aisyah dah baligh.


memanglah budak sekolah tak sesuai kahwin, ini bukan zaman atok nenek kita yang baru 12 tahun dah pandai berdikari. budak sekarang ni dah habis sekolah pun bergantung dengan mak bapak sendiri. terasa. kalau aku kahwin umur 16 pun, awal-awal aku surrender.

tapi janganlah kata tak membantu generasi mudalah, timbulkan masalahlah, kes cerai makin banyaklah, pendidikan terbiarlah. kalau dah wajib nikah sangat, nak biarkan budak-budak tu buat maksiat? memanglah kahwin semata-mata sebab nafsu banyak negatifnya, kalau boleh elakkanlah. tapi takyah persoalkan apa kesannya. itu penyelesaian yang Allah dah bagi, jangan banyak bunyi.


kalau tak perlu kahwin, kahwin setakat taknak berpisah dengan pakwe tanpa fikir tanggungjawab dalam islam, tugas dalam budaya sebagai isteri, takyah susahkan diri.


“Perkahwinan itu Sunnahku, sesiapa yang tidak suka kepada sunnahku, dia bukan dari kalangan umatku” -(Bukhari dan Muslim)


kahwin muda itu bukan masalah kalau kita yakin dan pasti dengan Dia dan dia. cuba baca cerita ni dengan ni, dorang kahwin muda.









Kata Aku?

aku pernah tanya mak aku, camne kalau aku kahwin muda? dia jawab kalau dah jodoh, ikut je. tapi mak aku selalu cakap "pompuan takyah fikir, tunggu je orang meminang. kalau ada, ada. kalau takde, nak buat camne." hai maa, part kalau takde tu macam dah pasrah menyerah je bunyinya.

abang-abang aku ada yang kahwin muda. paling muda umur 21, kawan sejak form 4, yang aku cerita kat sini. nikah time still study dekat overseas, balik baru buat kenduri. lepastu dah dapat anak kakak ipar aku sambung master, and then PhD. takde masalah, asalkan memang jodoh lah.





aku kalau boleh nak macamtu, eh bukan part kahwin cepat, tapi part kawan lama tu. kawan lama, bukan berkasih-sayang lama eh. ada beza. kawan macam biasa, biar kenal luar dalam, tau kebaikan, tau keburukan, kalau dah terima as kawan, bolehlah terima as lebih kan? best gila kawan before kahwin, cakap guna kau aku, selamba.

friendship is the most important relationship. kahwin best kalau suami isteri macam kawan, boleh share pape, buat benda sama2. tapi kawan 10 tahun pun kalau takde jodoh, ada je halangan. kalau dah jodoh, kenal sebulan pun takde hal. so apa-apa pun kepada yang nak kahwin muda, back to istikharahlah.





aku mengaku, aku bukan jenis main-main, jenis yang suka tanpa ada tujuan. kalau aku nak suka orang betul-betul, aku fikir dulu dia boleh dibuat laki ke tak. kalau setakat suka syok sendiri macam Baju Belang, takdela aku fikir camtu. Baju Belang, semoga kau ada jodoh dengan awek tersayang. redha ikhlas ni.


dari kecik lagi aku pelik tengok orang couple yang bukan nak kahwin pun. memangla muda lagi, buatpe fikir pasal kahwin kan? so takyah fikir pasal nak bercinta. umur berapa pun kalau ada perasaan tu, make sure ada niat nak kahwin dalam kepala. orang lain boleh cakap orang macam aku ni tak berwawasan ke apa ke, tapi buatpe main-main buang masa?


bila fikir pasal tujuan nak kahwin, janganlah fikir sebab nak seronok tanpa buat dosa semata-mata. fikir "it's the right thing to do".

biar jadi macam Ted Mosby, kenal perempuan fikir "she might be the one", bukan macam Barney Stinson, kenal perempuan sebab nak mengawan.



aku ada instinct yang aku takyah risau pasal hal ni. setakat berangan suka suki bolehlah, tapi nak fikir betul-betul, lambat lagi.


tapi kawan aku pernah tetiba cakap kat aku "awak kena kahwin cepat"....... ok.


pada aku kahwin cepat is awesome. terutama untuk orang yang tak berapa nak social sangat, macam aku. takde sangat istilah "kita enjoy dulu!", dah jadi anak dara duk umah je. keluar pun dengan kawan-kawan rapat. kahwin pun boleh enjoy what? enjoy ngan suami, lagi terbaik. forever alone together.

study? kan lagi semangat nak study sama-sama, ada orang kejutkan kalau kaki tidur macam aku ni, support each other. takde dah peristiwa mengusha orang yang diminati. study focus, iman pun terjaga. tanggungjawab isteri semua tu? boleh tunggu. ramai je orang yang dah kahwin tapi duduk asing sementara study, duit mak bapak boleh tolong hulur asalkan saling meredhai, dah grad, kerja, barulah hidup sama-sama.


personally, aku takleh bayangkan ada orang nak kahwin ngan aku. hahaha. tapi kalau dah jodoh, terimalah saya seadanya. that's a wonderful thing about being fated together, Allah will put the love in our hearts, that's why despite the flaws and faults, we'll accept each other :')



LOLOLOL poor y-u-no guy. learn to wait, eh?



aku dengan budak-budak kelas, antara topik biasa kitorang ialah kahwin. kawan aku cakap yang dia sejak dulu rasa kahwin ni best, tapi orang lain tak cakap pasal kahwin so dia pun diam jelah, tertanya-tanya "aku normal tak excited sangat ni?" hahaha takleh blah k. bila dia cakap camtu, aku pun angguk-angguk setuju.

dulu nak cakap pasal kahwin taboo sangat, nanti orang kata miang. tapi bila masuk form 5 kebanyakan budak pompuan dah mula open pasal ni. semua teruja bayangkan situasi.





what you need to know about girls is we're excited to get married bukan sebab kitorang gatal atau sangap sangat. we're not boys with biological difficulties to... er, control their desire to get married.

we love the idea of marriage because we love the idea of a halal relationship, when we can watch movies late at night together cuddling on a sofa, go to a supermarket with the husband pushing a trolly and the wife checking on household items, clean and decorate our home together, the wife cooks and the husband helps in the kitchen, bring the husband to relatives' houses during raya, introduce the husband to old friends at a reunion, you know, that kind of fairytale-ever-ever-after-happy-ending-together life.


OK IT IS UNREALISTIC. no need to remind us about all the divorces these days, not accepted by the in laws, being cheated on, the sparks vanish after a few years, unaccepted attitudes or habits of the spouse, abuse, violence and all that craps. we know. but there's nothing wrong to dream and hope for the best, right?


kitorang mungkin jugak teruja pasal kahwin ni sebab kitorang bukan jenis yang terbawak-bawak sangat sebelum kahwin... faham? so kalau nak merasa tu semua, kena kahwin dululah. bila, Allah je tau. jadi takyah risau, there's someone for everyone. tapi kalau lagi 10 tahun takda tanda there's someone for you, bolehlah mula cari dating site mana nak masuk, hantar gambar masuk majalah Mangga ke dengan caption "yang kesunyian, perlukan teman".








someday. Insyaallah. all we have to do is wait. Believe in Him, and you shall believe in fate :)










Share |

"Pilihlah teman yang baik, nescaya kamu pun akan menjadi baik"

Assalamualaikum buat semua warga kelahiran 1994 dan pembaca kelahiran lain di luar sana yang hensom-hensom dan comel-comel belaka. Apa rahsia? Selalu bangun awal pagi? Kbaik, petua yang sangat bagus untuk dikut. Haha. Untuk julung kalinya, saya ingin memohon maaf bagi pihak saya dan krew-krew 1994s kerana tidak dapat meng-update blog dengan sekerap-kerap kali seperti yang diinginkan. InsyaAllah, lepas ni kami semua tidak akan menghampakan semua pembaca lagi. *senyum*

Sebenarnya, saya tahu pasti ada yang tidak sedar bahawa saya telah lama menyepi dengan ketiadaan entri langsung daripada saya di sini. Tidak. Saya tak merajuk. Apatah lagi membawa diri. Cuma kekeringan idea saja. Saya mohon maaf atas itu. Saya tahu pelbagai rintangan telah datang untuk mengganggu ketenteraman idea saya kerana 'dia' sangat jeles dekat saya, hihihi. Buat penulis-penulis baru, Selamat Datang dan harapnya dapat beri komitmen yang lebih baik daripada saya. Saya percaya penulis-penulis baru seperti Afhan, Keretapi, Fathanah, Puja, dan yang lain-lain mampu menaikkan nama blog 1994s di mata dunia. Cayaklah!

Ehem. Mari kita ke isi yang sebenar-benarnya. Hari ni, saya tak mahu bercerita tentang kerjaya, masa depan atau apa-apa berkaitan itu. Saya pasti semua sudah baca entri penulis sebelum ini yanng pastinya memberikan banyak manfaat buat kita sekiranya kita benar-benar berhajat untuk mengenali kerjaya kita kelak. Sedikit sebanyak pasti ia mampu memberikan sedikit gambaran buat kalian.

Pada hari yang indah lagi permai ini, saya sebenarnya hendak mengingatkan kepada semua, setiap cabaran yang datang pasti ada kemanisan di sebaliknya. Setiap kali kita jatuh, ingat lah setiap detik pasti ada seseorang di belakang kita yang akan menyokong secara padu untuk membuat kita bangun kembali. Tetapi, kita kena ingat dan kita kena selalu bertanya pada diri, "Adakah aku sering ada untuk dia apabila dia perlu aku sebagaimana aku perlu dia?". Selain ibu bapa dan ahli keluarga, kawan-kawanlah yang selalu meng-comfort-kan kita apabila sedih tak dapat apa yang kita expect, merekalah yang sering ada untuk mem-protect kita bila kita diganggu, merekalah yang bertanggungjawab mengembalikan diri kita sebenar bila kita tersalah jalan dan lain-lain lagi. Mereka ini lah. Ya, sahabat yang baik pasti akan melakukan kita semua ini. Tak semua sahabat adalah baik. Ada juga yang jenis mementingkan diri. Yang jenisnya, dia berkawan atas dasar kepentingan dirinya sahaja. Contohnya macam, dia hanya menghubungi kita apabila dia memerlukan bantuan daripada kita, dan apabila ada masalah menghimpit, dia akan lari, dia akan buat tak tahu dengan kita. Dan kadangkala, berkawan dengan jenis yang mementingkan diri sangat menyeksa. Dia sanggup menikam belakang kita semata-mata dia memperoleh kepentingan dengan melakukan semua itu. Dia sanggup memutar belit kisah dengan menyalahkan kita dan memenangkan dia walaupun pada hakikatnya ia adalah salah. Semua itu ngeri. Tetapi sebenarnya sangat memberi pengajaran kepada kita untuk lebih berhati-hati pada masa yang akan datang.

Tak mustahil kawan-kawan, ada sesetengah daripada kita mempunyai sikap sebegini. Tambahan pula di pusat pengajian tinggi nanti, bermacam kerenah dan perangai kita bakal jumpa. Selepas ini, semua daripada kita pasti akan menjejakkan kaki ke universiti, matriks, politeknik dan tempat pengajian lain. Ya, kawan memang perlu dipilih. Kenapa saya mengatakan demikian? Umur seperti kita inilah banyak terpengaruh dengan macam-macam sementelah kita sebenarnya sangat sangat suka mencuba. Kalau tersalah pilih kawan, dan kalaulah juga kita berhati lembut untuk menolak pelawaan kawan untuk membuat sesuatu yang tidak pernah kita buat yang kita tahu itu adalah negatif, susah kawan-kawan. Susah untuk menarik balik diri kita ke pangkal jalan apabila kita dah terbiasa melakukan perkara-perkara sebegitu. Kalau kita tahu kawan kita bersikap sebegitu, jadilah seorang yang tegas dengan pendirian, yang gerenti tidak goyah dengan pujuk rayu kawan-kawan dia, supaya maruah diri dan keluarga terjaga.

Sebagai akhirulkalam, muhasabahlah diri dengan setiap apa yang kita sudah lakukan. Sebagai peringatan, janganlah menganggap diri kita terlalu 'perfect' untuk terima teguran orang lain kerana setiap manusia pasti melakukan kesilapan. Dan pastinya, kita tidak terkecuali. Assalamualaikum.



p/s : maaf di atas kekurangan penulisan saya. sudah lama tidak menulis hehe. mohon ambil iktibar.




Share |

Saturday, December 24, 2011

Aku gemuk ke?

Assalammualaikum.

Tiba-tiba je tadi saya teringat sesuatu. Memang benda ni menjadi suatu isu buat ramai orang.
Berat badan. Perkara ni memang masalah global pun. Jadi, saya rasa mungkin elok kalau saya berkongsi cerita dengan pembaca sekalian. Saya memang obes sejak kecil lagi. Buatlah apa saja, demam ke tak ke, memang berat tu susah nak surut. Disember tahun lepas (2010), tiba-tiba saya diberikan satu kesedaran tentang penurunan berat badan. Terdetik di hati, betul ke aku nak jadi gemuk seumur hidup aku ni? Dalam kepala, nak juga rasa jadi kurus. Nak juga orang berhenti panggil kita gemuk, debab, gedempol, fatty bom2 dan yang serupa dengannya. Nak juga tengok orang tak pandang semacam kat kita bila masuk kedai baju dan nak cuba-cuba baju kat sana. Semua dorongan itu menguatkan keinginan saya untuk mengurangkan berat badan.

Alhamdulillah, 3 bulan kemudian, berkat usaha tanpa jemu saya berjaya menurunkan berat badan hampir 17 kilogram. Tapi saya masih lagi obes. :( Rasanya masa tu dalam bulan April kot, kawan-kawan setingkatan semua dah tegur berat saya memang dah turun banyak. Memang obvious lah. Saya pun rasa lain, lebih ringan, jalan lebih pantas, lebih cergas dan macam-macam perkara baik lagilah berlaku. Tapi itu dulu, beberapa bulan yang lepas. Masuk bulan Jun, fokus saya dah lari sebab SPM. Berat saya pun ..hmm. Naik tu takdelah secara sangat mendadak tapi saya dah naik beberapa kilo jugalah. Niat di hati memang nak start diet tapi nafsu makan itu sukar dikawal kadang-kadang. Jadi, untuk menjadikan pengalaman berdiet ini lebih seronok, saya ingat nak ajak dan cabar pembaca sekalian untuk bersama-sama saya menurunkan berat badan ke paras yang normal/sihat!

Saya nak buat satu cabaran buat semua pembaca yang mengalami nasib yang sama dengan saya (pembaca yang obes) untuk mengurangkan berat badan secara old school. Tak naklah makan pil pelangsing, liposuction tu semua. Kan muda lagi. Kita buat secara sihat nak? :)

First step,


Buat Weight Watcher macam gambar kat atas tu tapi ikut kreativiti sendiri pun boleh asalkan setiap minggu mesti timbang diri sendiri, catat berat dan evaluate yourself.

Second step,

Tolong kira BMI masing-masing dahulu untuk kenalpasti jumlah kilogram yang perlu diturunkan. Kurus sangat pun tak cantik.

Berat (kg) / Tinggi x Tinggi (meter)

Contoh: 64 kg / 1.6 m x 1.6 m 
= 25

Kalau BMI untuk orang Asia berada dalam lingkungan 18 - 23. Memang kat sekolah kita diajar sampai 25 tapi mengikut mak saya yang merupakan seorang jururawat, 25 itu untuk orang-orang Eropah. Orang Asia sehingga 23 sahaja. :) Kemudian, kiralah berat korang yang ideal dengan tinggi tu berapa, barulah tolak dengan berat asal. Dapatlah jumlah kilogram yang perlu diturunkan.

Third step,

Hmm.. macam mana nak start diet ni? Okay, biasa tak kira kalori makanan? kk, tak tahu? Saya rasa saya akan buat post yang baru bercerita tentang kalori dan cara untuk mengawalnya di kemudian hari. Buat masa sekarang, pembaca semua perlu ingat untuk makan 3 kali sehari (breakfast, luch, dinner) secara sederhana. Jangan melantak! Awas. Snack diambil ketika waktu senggang antara breakfast-lunch dan lunch-dinner. Pastikan makanan yang berkhasiat tau! Makan buah-buahan. Breakfast elok ambil cereal dan susu omega plus (susu tepung). Make sure pembaca sekalian bersenam. Tak payahlah beria-ia sangat mula-mula. Lakukan pada kadar yang sederhana. Briskwalking 30 minutes setiap hari. Kalau nak lakukan lebih daripada itu pun boleh, asalkan bersesuaian dengan keupayaan diri sendiri. InsyaAllah, berat badan akan turun. :)

Sekarang apa lagi?

Let's begin!
Tak perlu tunggu esok ataupun hari Isnin depan. Kalau nak turun berat badan, perlu serius dan berazam dengan tinggi. Mula sekarang! Yang penting, mesti tahu kawal diri sendiri. Itu pengajaran diet yang paling penting sekali - kawal diri sendiri.


Sebarkan kepada rakan-rakan yang lain. Berdiet boleh dijadikan aktiviti yang hebat sementara menunggu keputusan SPM. Nanti bulan Mac, semua kawan terkejut tengok kita dah berjaya kita turunkan berat badan. Saya pun akan turut serta bersama pembaca sekalian untuk menurunkan berat badan. Saya akan mengemaskinikan update terbaru tentang Aku Nak Kurus challenge ini setiap minggu. Pastikan korang buat betul-betul tahu!

See you again soon.
xxx










Share |

Permulaan.

Hello semua! Baiklah, saya tak pasti nak mula macam mana. Tapi saya baru sahaja diterima masuk menjadi sebahagian daripada keluarga besar yang kelihatan bahagia ni. hehe (apa yang mengarut ni? -.-) Disebabkan hampir semua ahli skuad 1994 ada buat pengenalan mereka siapa jadi saya pun rasa bertanggungjawab untuk mengenalkan diri dulu. Nama saya Fathanah. Tapi boleh je panggil Fath, Ana atau yang sewaktu dengannyalah. Umur saya ..cuba teka? Tujuh belas tahun! Semua penulis kat sini memang 17 pun jadi um, kalau tak bagitahu umur pun takpe sebenarnya. -.-

Saya tinggal di Seremban, bersekolah pun di Seremban. Sewaktu dapat tahu blog ni memerlukan beberapa orang lagi penulis, terus jadi excited. Dah lama saya nak menyertai mana-mana blog yang memerlukan tenaga penulis. Nak juga kongsi ilmu dengan korang. Blog saya tu, cuma luahan hati tentang apa yang berlaku dalam kehidupan saya je. Di sini nanti, InsyaAllah saya akan cuba memberikan yang terbaik semoga ilmu itu bermanfaat bagi semua. :)

Assalammualaikum.





Share |

Friday, December 23, 2011

Kenapa Kena Pilih Course and Career? Penting Sangat Ke?

Assalamualaikum!

aku rasa ada lepasan SPM yang tengah macam aku, pening fikir sesuatu. hal ini antara hidup dengan mati. antara hutang dengan gaji. antara sengsara dengan happy. antara bosan dengan puas hati. apa lagi? pasal course and career laaaaah!

sejak lower form lagi aku dah pening fikir pasal ni. tapi sebab selalu terjerat at dead end, maka aku pun tangguh dulu proses penentuan wawasan hidup tu. sekarang nak tak nak, kenalah mula semakkan otak.


macam mana? salah satu caranya dengan buat kuiz!

dulu aku suka gila buat kuiz. pasal personality, friendship, career, romance geli geli semua ada. result yang kena dengan jiwa raga, aku print screen. semangat. bertahun-tahun pengalaman, aku dapat satu kesimpulan, which is kalau kuiz tu merapu meraban, korang boleh tau daripada soalan yang takde kaitan, spelling, grammar segala grandmother tunggang langgang, memang ada aura mengarutlah di situ. jadi jangan buang karan buat soalan camtu. bukan setakat salah kuiz je, salah pilihan hidup kang naya.






ini antara kuiz yang aku buat kat internet dulu. underline merah tu maksudnya memang kena gila la dengan aku. kuiz-kuiz ni aku buat kat website biasa, bukan yang psychologically proven or anything prestigious. tapi overall in general memang tepatlah. i thing sho la, dun thing im bein pompous pulak tau.



ini baru kuiz kat website tak bertauliah. ada proven personality text, career test yang anda semua boleh percaya kerana outcomenya membuatkan kami yang telah mencuba puas hati! siap ada kuiz yang kena bayar lagi, banyak company besar and counselor guna, kira betul-betul berjayalah ni. free test pun awesome, dah cukup takyah beli test lain dah! siot jugak sebab test macamni  kadang2 kasi ranking kerja yang paling kena dengan kita, tapi sebab aku ambik free punya, dia kasi ranking bawah-bawah, contohnya pekerjaan paling sesuai tangga ke 20 hingga 30. kalau nak tau top 20 kena bayarla brader.

serious aku excited nak berkongsi. weeeee. tapi banyak sangat, so nanti-nantila aku blog pasal test yang dipercayai. stay tune okay. kalau tak sabar nak stay tune kejap pun tak boleh, google sendirila sister.







sekarang aku nak tekankan kenapa aku begitu beriya memikirkan jurusan dan kerjaya. ya aku kena plan benda ni. ya manusia hanya merancang, Allah menentukan, tapi siapa aku nak goyang kaki go with the flow bergantung harap pada Allah saje supaya memimpinku ke destinasi yang patut dituju?

we've gotta earn it to get it. walaupun hanya dengan goyang kaki meng-google sahaja

semua semata-mata sebab taknak tersalah pilih lorong.



kenapa jangan salah pilih course and career, kenapa?!


1. Bosan Itu Musuh Utama

baru 11 tahun belajar kat sekolah, ulang rutin harian yang sama, hadap benda yang tak buat aku teruja,  aku dah bosan. itu baru sekolah. tapi kalau kerja? sampai mati akan bosan nanti. kalau bosan tapi boleh teruskan hidup takpe, tapi kalau bosan nak memberontak? nak berhenti? nak tukar angin? dah masalah.

kalau pilih course and career yang kita suka, kita takkan rasa bosan. biarlah orang lain tengok kita kata kita takde life, yang penting kita rasa itulah life kita. teruja walaupun ulang benda sama. takkan ada hari yang bangun je rasa "another unbearable day," sambil heret kaki pergi bilik air. bangun je rasa tak sanggup nak menghadapi hari ini, biarkan aku sendiri. masalah lagi.

pekerjaan tak sepatutnya jadi beban. pekerjaan sepatutnya jadi periuk nasi kita yang buat kita puas hati.





2. If There's a Will, There's a Way

katelah benda tu susah gila, perlukan komitmen menggunung, pengorbanan yang tak surut-surut, kerja kat tempat yang korang tak suka, hadap orang yang tak suka korang, dan pelbagai lagi badai yang harus diharungi. mesti rasa baik mati jelah. ok itu sangat ekstreem. mesti rasa baik berhenti jelah.

tapi korang akan kuat hadapi semua tu kalau korang ada keinginan! keinginan datang daripada kemahuan! keinginan dan kemahuan itu sama! sebab dua-dua datang daripada apa yang korang suka! macam aku dulu. masa mak aku mengandung, bukan dia yang mengidam, tapi aku yang mengidam dalam perut mak aku. mengidam nak masuk asrama. banyak rintangan yang mendatang, aku gagahkan diri, aku langsung tak terfikir aku akan blah dari tempat tu. aku rasa itu yang terbaik untuk aku, kalau sekolah luar aku takleh hidup, aku nak asrama, i will survive!

tapi nak buat camne, itulah takdir. mungkin memang dari asalnya aku tak patut masuk asrama. tapi aku masuk jugak. so Allah did everything to get me back on the right track. which brings us to no 3.





3. Berdoa dan Istikharah lah

turn to Allah, because you'll never know, while He knows everything.  walaupun korang sure itu yang korang nak jadi, nak study, tapi manalah tau kan itu bukan yang terbaik untuk korang. katelah korang dah doa, takde halangan, korang pursue apa yang korang nak tu, tetiba something doesn't happen the way you want to. time tu mestilah frust mengguling kan, tapi korang akan rasa "takleh buat apalah, aku dah doa, tetiba jadi camni. Allah wants me to learn from this, He has a better plan for me".


 barulah redha. redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah..... Ombak Rindu takleh tinggal beb.



4. Menurunkan Kemungkinan Dicop FAILURE

apabila kita buat benda yang kita tak suka, yang kita tak terdaya nak buat, yang kita tak pro sangat, mesti prestasi kat tempat belajar and tempat kerja pun merosot kan. sebab perr? sebab tak minat and tak larat lerr. kalau korang ambik course banyak kira-kira. tapi malas nak buat latihan. kira-kira ni takleh master semalaman je, perlukan latihan intensif tidak bermusim! so korang pun fail sebagai pelajar. kalau korang kerja banyak guna machine, tapi korang tak rela handle benda tu semua. so korang pun fail sebagai pekerja.




kalau kita suka and terdaya, buat latihan, buat kerja pun tak rasa apa. rasa macam pergi vacation pun ada. barulah sukses sentiasa.



5. Less Energy = Semulajadi

tahukah korang, setiap manusia ada personality type yang tersendiri? setiap pekerjaan ada environment type yang tersendiri? tahukah korang, kalau personality type seorang pekerja sama dengan environment type pekerjaan dia, itulah keadaan yang terbaik sekali?

kenapa? sebab bila pekerjaan kena dengan personality kita, kita akan guna energy yang paling kurang untuk pekerjaan tu. maksudnya, talent, passion, skill and kehendak kita yang diperlukan untuk pekerjaan tu datang dengan semula jadi (ke semulajadi? habeh SPM punah BM).





tak ke best tu? belajar rasa cam tak belajar. kerja rasa cam tak kerja. memang sesuai untuk aku.

tapi untuk orang yang sukakan cabaran, boleh je kerja something yang tak sama dengan personality dia. perlu extra effort and work hard sangatlah for it, sebab everything doesn't come naturally. so they need over the top energy. memang tak sesuai untuk aku.



nak tau personality type dengan environment type ni? stay tune. penat menaip. 


pantun dua kerat;

bukan saja pilih jodoh tak boleh salah,
pilih course and career pun tak boleh salah!




kehbai.







Share |

Korea dan Korea dan Korea lagi .

Hello , erkkkkk Salam alaykum

Korang sihat tak ? Alhamdulillah kalau sihat . Okay , kenapa dengan Korea ? Ada penulis blog ni yang dah merasa pergi Korea . Bestnya !!! Eh , back to the main point . Sebut je Korea , kita mungkin akan terfikir K-Pop , Drama Korea . Yeke ? atau aku sorang je yang fikir begitu ? haha .


Sejak belakangan ini [haha, macam nak buat karangan bm] , tiba-tiba entah kenapa secara tidak sengaja aku mula menyukai sesuatu yang berunsur korea.. Pengakuan yang tak boleh blah betullah . haha .. TAPI , aku bukanlah DIE HARD FAN mahupun FAN-FAN kepada kumpulan-kumpulan K-Pop,, aku tak berapa nak layan klip video K-Pop walaupun video klip tu ada dalam laptop aku .. haha . busted !

Okayla, sekarang pengakuan sebenar , aku peminat drama-drama korea. haha. setakat ni dah 9 drama korea aku khatam dan dah beberapa kali aku re'watch' drama tu sebab aku mudah lupa jalan cerita dalam setiap episod.

Sekarang ni aku kena hantar parents aku ke rumah nenek aku , dengan tujuan , tolong nenek kemas rumah . Aku tahu aku cucu yang baik. haha. Setiap pagi aku akan kemas rumah nenek aku ; menyapu , mop lantai dan etc . Saat semua sepupu-sepupu aku tengah main DOTA , [game yang aku tak berapa nak faham] ,aku pula tengok drama korea. haha . eh , kenapa aku cerita private stuff ni . haha, private stuff la sangat.

Korang pulak ? Suka tak drama korea. Atau aku seorang je peminat drama korea dan LELAKI .. aku tak berapa nak faham sangat la dengan orang-orang yang kutuk-kutuk lelaki yang minat drama korea. Bagi aku , semua tu sekadar drama , macam korang tengok drama Juvana ,Cinta Elysa .. Setuju ?

Aku pun berharap sangat Malaysian ni open minded sikit bab-bab hal ehwal globalisasi ni . maksud aku ,taklah kata orang-orang yang tengok drama korea tu jambu , gay , jantan ayu.. Haha , Okayla , Tamat coretan untuk kali ni . BABAI

p/s : kepada penulis-penulis lain blog ni , aku minta maaf sebab aku tak berapa nak layan sangat group 1994 tu . Aku ni pemalu . haha








Share |

Thursday, December 22, 2011

Playing With Colours :)

Assalamualaikum (:

Ni first time aku usik-usik colour curves bila edit gambar. Sebelum ni aku tak pernah berani nak usik, takut rosak or hancur or buruk or sebagainya. Tapi ada satu gambar ni aku tak boleh resist nak edit. Gambar mana? Yang ini.


Gambar sangat lawa sebab aku suka background dia sebab nampak sangat-sangat menarik. Plus bukan selalu dapat pergi tempat lawa macam tu. (by the way, aku kat Korea masa ni) Tapi warna dia sangat tak menarik sebab nampak macam, blerghhh, gila uninteresting! So aku pergi Photoscape (Photoshop tak ada, sadly, sobsob) and....... *drum roll please*


What do you think? I'm not good with editing pictures, so yeah, any constructive comments would be appreciated. Thankyou :DD

p/s. tengah bosan actually. jemputlah datang blog kalau rajin. (:




Share |

Sunday, December 18, 2011

Keretapi Kenalkan Diri

Assalamualaikum!


Hai, Saya Budak Baru

rasa macam first day masuk darjah satu pulak nak kenalkan diri segala. tolonglah jangan suruh aku naik atas kerusi ye? embarrassing man. dan janganlah tanya pasal makanan kegemaran ye? the list goes on and on man.





so, hai! akulah er, penyumbang? penulis? pencemar? penyemak? terbaru kat blog 1994's ni. nama aku Keretapi, umur rahsia. bukan apa, takut jatuh saham nanti bak kata artis. eh.... umur kita sama eh? okay, so umur kita semua rahsia, maka saham kita pun tak jatuh kepada paras negative lima.

kenapa negative lima? sebab saham asal kita bernilai sifar! kahkahkah! k tak kelakar. tak, tak, saham aku je sifar... damn i make a bad first impression. maaflah, ini nervous breakdown namanya.


first, aku nak ucapkan terima kasih kepada team 1994's yang sudi offer aku jadi sebahagian daripada komuniti ini. rasa terharu pulak, thanks yu guise. second, nak ucapkan ampun beribu ampun kalau kehadiran aku tidak mendatangkan manfaat, tsk tsk, serta tulisan aku tidak menepati jangkaan semua, tsk tsk. third, nak cakap yang i will try my best  for this blog. bantulah saya dengan memberi guideline atau teguran. saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan. okeh? jawablaaa. jangan biar aku cakap sengsorang weh.


Buat Apa Lepas SPM?

sejak baru-baru ni ada soalan yang selalu singgah kat telinga aku.

tak, tak. bukan soalan "dah habis SPM ni dah boleh kahwin kan?", ish makcik, malu saya dibuatnya. apa tanya soalan macam tu. hikhik. emm, kenapa, makcik ada anak lelaki bujang ke?


tak. bukan itu.


soalan yang ditanya ialah "lepas SPM ni buat apa?"

seriously? kenapa nak tau aku buat apa? kenapa semua orang berminat dengan apa yang aku buat? kenapa masa lapang dan aktivitiku menjadi pertanyaan masyarakat? okay fine, aku akan blog pasal apa plan aku lepas SPM. 

sesiapa lagi tanya akan dijeling dengan panahan mata yang tajam beserta soalan "DID YOU NOT READ MY BLOG?"


PLAN SAYA SELEPAS SPM :


1. MEMBACA NOVEL

WHAT? NOVEL? ASAL LAME GILA KAU? i am not lame okay. membaca itu amalan mulia, daaa. plus, dah lama aku tak baca novel tau tak? sebab bila aku baca novel, dunia sekeliling aku hilang. aku tak buat apa-apa selain menghadap dunia baru tu sampai aku tau ending dia. ini sangat tak beretika dilakukan ketika di tingkatan 5. sudahnya, satu kerja pun tak siap. jadi aku terpaksa berpuasa, faham?




sekarang aku baru berjinak dengan karya Hlovate. WHAT? BARU BACA? ASAL LAME GILA KAU? okay, kali ni aku memang lame. sebelum ni aku tak minat langsung novel melayu, sebab kebanyakannya terlampau jiwang, geli, berjela dan basi. maaflah, just not my cup of tea. tapi aku sanggup beli novel melayu for the first time in my life sebab orang kata Hlovate best. lain daripada lain




seriously, best. tak jiwang tahap meremang bulu kaki, tapi comel tahap buat aku berguling-guling mata berair. besar kesannya tu.



2. MENULIS NOVEL

aku dah berangan nak tulis novel since kecik sebenarnya. sebab dulu aku macam bermasalah and aku sangat berahsia. aku akan tulis buku pasal diri sendiri, sebagai cara luahkan perasaan tanpa minta simpati.





aku nak tulis novel lagi lepas aku habis darjah 6, cerita pasal budak-budak kecik yang ada drama orang besar. serious, aku dengan geng aku dulu, kami bukan budak sekolah rendah yang tak bersalah.

pastu aku nak tulis novel pasal MRSM, ceritakan segala yang terbuku di hati, apa yang aku tak cerita dekat orang. hidup setahun kat asrama memang banyak kenangan pahit  manis. aku nak kongsi.

form 2, aku mula dapat idea untuk tulis bukan pasal aku, tapi pasal watak yang ada kaitan dengan hidup, pemikiran, prinsip, personal issues aku. aku mula serius nak publish novel satu hari nanti. form 4, aku mula develop idea satu-satu. sambung, tak biar tergantung. form 5, makin banyak idea untuk novel lain muncul. idea menggelegak masa nak SPM pun, aku terus draft dalam phone. eh banyak sebablah kenapa aku nak menulis, kita kupas persoalan ini dalam post lain ye.


sekarang masa dah ada, aku taknak tunggu lagi. i want this dream to come true.



3. BELAJAR DRIVE

dulu aku sangat excited nak ambik lesen. because i'm not a public transport person. tanpa teman, aku terumbang ambing di jalanan. teksi boleh lagi sorang. tapi lrt, wa cuak k. so aku ialah contoh manusia yang kena ada kenderaan sendiri kalau nak hidup sejahtera.

cuma sekarang ni aku malas lah pulak nak kena belajar ambik test segala. takpe, hidup masih panjang. kalau tak panjang pun, tak perlu lesen kereta untuk kita seberang ke sana.



4. BELAJAR MASAK



memasak ialah tanggungjawab seorang perempuan terhadap dirinya dan keluarganya. tak molek jika anak dara tau makan fast food je. terasa. tak molek kalau mak mentua tengok kita siang ikan sampai hancur macam belacan. ternganga. tak molek juga bagi laki kita makan air tangan orang gaji, kang dia pasang dua. merana.

mak aku sangat tekankan hal ni. dia takkan biarkan satu-satunya anak perempuan dia tak mewarisi kebolehan memasak dia yang mengalahkan peserta Masterchef. jadi saya akan makin gemuk sekarang. sebab kalau saya masak tak sedap, saya kena makan semuanya. tapi orang tak paksa pun saya akan makan jugak semua, sebab makanan itu nikmat daripada syurgaaaaa.



5. TETAPKAN CITA-CITA

last but not least, in fact, the most important aim untuk dicapai, kalau tak hidup akan terkapai-kapai. masa kecik, aku nak kerja yang ada class je, yang famous, yang semua orang suka, kerja yang bila Nyonya Mansur tanya " Siapa dia Kassim Selamat? Lawyer? Majistret?", aku boleh cakap dengan bangga "Saya bukan Kassim Selamat! tapi saya, saya lah lawyer! saya juga majistret!"




tapi makin lama, aku makin sedar yang passion comes first. takde guna kerja nak gempak je, nak professional je, tapi hati tak rela. itulah mulanya saat aku dihimpit dilemma ini. aku tau aku nak jadi apa, tapi aku tak pasti. aku mula keliru, walaupun kalau ikutkan hati, aku kerja je apa aku mahu.


walaupun aku dah tau minat aku, kekuatan aku, tapi aku still buat research untuk pilih the right course and career. harap-harap beberapa bulan ni cukuplah, sebab aku taknak lagi buat pilihan yang salah.





so, aku akan blog pasal course and career, untuk tolong kita semua yang masih confuse and clueless. kalau nak tau lebih lagi, silalah berkunjung ke blog Keretapi!



geli je buat promosi.








Share |

Saturday, December 10, 2011

Jauh Berjalan Luas Pandangan

Assalamualaikum, anyong haseyo rakan-rakan (:

Haiii semua! Ni nazu, and yep, nazu dah selamat kembali ke tanah air pada waktu Subuh semalam. (: Ni nazu saja nak berkongsi cerita dengan anda semua tentang pengalaman nazu berada di sana. Mungkin ada yang dah pernah pergi, dan mungkin ada juga yang tak pernah sampai lagi ke tanah air Kpop. Buat yang tidak pernah pergi lagi, meh kita layan sedikit gambar ya :) [ err, bukan sedikit, tapi banyak, --' ] Layan je lah, eh?







































































Okay, now that the pictures are done, jom share a few things yang aku belajar masa aku kat sana dulu.


1. Jalan, jalan juga. Tapi solat jangan lupa.
Yes, memang boleh solat jamak & qasar, tapi ingat, waktu solat kat sana berlainan, lagi-lagi kalau musim sejuk macam sekarang. Pukul 6:40pm dah Isyak dah. (: Kalau susah sangat nak jumpa surau / masjid, bentang tikar / sejadah / coat kat lantai, solat je kat tepi jalan / koridor / etc. Buat la apa-apa pun, asalkan solat jangan tinggal. Dan kalau pergi melancong tu, jangan lupa bawa kompas untuk tentukan arah kiblat ya :)

2, Jalan, jalan juga. Tapi makan kena jaga.
Ya, makan memang kena jaga. Ingat, jangan makan daging, ayam dan yang seumpama dengannya sembarangan. Kalau restauran itu halal, boleh lah makan. Tapi kalau tak halal, jangan makan ye. Dan kalau restauran tu jual bab*, jangan makan di situ ye. Mungkin anda tak membeli makanan bab* tersebut, tapi mana tahu, sudu yang anda gunakan itu, digunakan untuk memakan bab* oleh pelanggan lalu? Kuali yang digunakan untuk memasak makanan tersebut, pernah digunakan untuk memasak bab*? Sila rujuk blog Zuyyin Zulaikha untuk maklumat lanjut.

3. Jalan, jalan juga. Tapi berbelanja kena kawal.
Janganlah berbelanja boros sangat ye, beli ini beli itu sampai tak ingat dunia. Jangan syiok sangat berjalan kat negara orang, nampak barang-barang lawa sini sana, beli sampai habis duit tu. Beli setakat mana yang mampu je. Dan pastikan ada duit sikit dalam dompet tu, in case ada emergency mana-mana. (:

4. Jalan, jalan juga. Tapi barang-barang jangan tertinggal.
Jangan jadi macam aku ye. Tafsir al-Quran aku dah tertinggal kat rumah host family, majalah Solusi aku pula tertinggal kat atas meja kat hotel. -.-'' Sadis sadis. Selamat majalah Solusi tu boleh beli yang baru. Tafsir pula ada kawan nak bagi dia punya. Hee :D So. Point of the story : Check bag sebelum tinggalkan sesuatu tempat. Jangan sampai tertinggal barang yang penting ye :)

5. Jalan, jalan juga. Tapi gambar jangan lupa diambil.
Ya, jangan lupa ambil gambar banyak-banyak tau! Dan yang penting, jangan lupa bawa charger camera tu sekali! [ p/s. make sure charger yang korang bawak tu yang betul, jangan jadi macam aku, salah bawak charger, -.-'' Selamat kawan aku guna charger yang sama ] Bawak camera, ambil gambar banyak-banyak, dan share la dengan kiteorang ye :P

Okaylah, rasanya dah panjang lebaw aku berceloteh. Aku nak siap-siap, sekejap lagi nak keluar beli barang sikit. Hari Selasa flight pergi Sydney pula. Heeeee :D Byebye :) Assalamualaikum(:





Share |
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...