Monday, February 20, 2012

What is love? Apa itu cinta?

Aku nak tau apa maksud fenomena yang hampir semua orang pernah atau tengah lalui ni. ke korang je yang ingat itu cinta? "oh, i'm in love." or are you? 'love' in this context is cinta, not sayang, not suka.




aku tak rasa perasaan malu berselisih dengan kawan sekolah tu cinta, nor the butterflies in the tummy when you see him/her. tak juga perasaan nak jumpa sentiasa. texting setiap masa, calling memalam buta, tersengih sengsorang macam otak tak center. sebab angaukan si dia.


sebelum tu, tengok dulu ni. sesape yang internet mencabar keimanan bolehlah baca dulu sementara tunggu video ni ye. heh heh. sebenarnya aku tengah dalam mood HP ni. FB profile aku dah macam HP page gayanya, penuh dengan video youtube and quotes from Dear Mr Potter. aku memang sentiasa cek out youtube cari video baru yang best-best, heh heh.

"HP is about the magic of love. the love of a parent, more powerful than any other force on earth. the love that holds friends together. love that binds, strengthens and protects. HP taught me more about love than any other book. no mere children book could accomplish that" - Dear Mr Potter.




"love is the strongest power there is" - JKR ♥



habis, what the hell is cinta?


aku taktau. ya. aku taktau.

 



aku pernah merasa setakat suka-suka dan sampai duka-duka, tapi cukuplah aku panggil itu perasaan biasa. kuat, tapi tak sekuat cinta. mungkin aku tak sedar aku pernah berlovey-dovey. mungkin sebab cinta hanya untuk yang paling istimewa, exclusive untuk yang halal, jadi aku tak mengaku. mungkin sebab cinta, memang aku tak pernah tau. takkan ada kuiz yang ada jawapan tepat. takkan wujud alat untuk ukur perasaan kita. tapi kalau tanya aku, memang aku cakap aku tak pernah rasa cinta.

woaaah sekali sekala berjiwang, terus ini hasilnya! ok sambung. aku tak pernah rasa cinta.

and i'm okay with that. kenapa nak cepat-cepat? we're still young what. macam aku salu kata "kalau ada, ada. kalau takde, takpe."









lagipun gua tak pernah kapel. bukan kapel itu chenta kah bak kata dak-dak zaman sekarang?



so, apa kejadahnya love?


let's ask Tumblr The Therapist.





This can be a good one, the truth, even. if you minus the fact that you love because of looks, assets, personalities, minds, hearts, tensions, incidents, companions, securities, and others, oh and because they love you first. so... this should be an unconditional love. maybe suicidal too.





also suicidal. oh well, maybe this is what true love is all about, eh? i can take it if the worst side isn't something which will affect you, like infidelity or over-the-top jealousy, or the laziness to carry out his responsibilities properly.



 


I agree. Taylor Swift's songs were meaningless to me. but those songs were what i kept on playing once upon a time. other love songs too, it's amazing how they can speak your mind and scream your heart when all you do is listen, smile or cry. awww.  you can even arrange the songs to represent your own story. but I don't agree on the love part. songs just have the magic, not because of love.





this is what i've been thinking since forever about what love should be. it should be with someone who i can be myself with and tell anything to. he might not understand, but he'll listen. who i can share a comfortable silence without being awkward, respects my interests and anything that matters, won't get bored of me, won't judge me. i believe that best friends falling in love and sharing lives are the best things in the world. you know one another, you accept each other and don't have to pretend to be someone else or someone better. you already have a solid foundation. you love him because you know him, not that you get to know him because you love him. i think that's the best relationship in the world. isn't it perfect? 

if i'm lucky enough or deserve someone like that, or if he even exists.





kalau bukan cinta perasaan ni, apa lagi?


you might experience something called a crush. a for-fun-crush with no fear, no worry and nothing hurts. or a serious crush with tears, jealousy and everything hurts. or you're being lonely. or hormones explosions. or the need to have someone to fancy. or boredom. or obsessions. or peer pressure. or tv influence. or being used to having someone that you constantly have the urge to find someone new to replace the old one. for that, i pity you.

man up la sikit, girl power la sikit. tak lengkap ke hidup kalau kredit tak berkurangan, kalau pada malam yang sunyi, pagi yang gelap, takde sape nak teman?





we've all been in at least one of the situations above right? don't deny it, don't defy it. cinta itu fitrah. tapi dalam kes yang cinta selalu diberi makna lain dan imej buruk, i need to rephrase - perasaan itu fitrah. Nabi Muhammad tak pernah halang umat dia merindui dan mencintai. asalkan tak ikut nafsu, kawal tingkah laku. so what kalau kau syok sendiri? kalau kau makan hati? appreciate the beauty of it. experience the misery of it. it's what having a heart is all about.


tapi perasaan juga boleh jadi fitnah. i'm not a 'hollier-than-thou', jadi aku takkan cakap "oh, zina hati, zina itu ini, hentikan!" Hati dan perasaan takleh dikawal. sebab tu tuhan kasi kita akal. untuk kawal nafsu dan perbuatan. Islam tak susah, tak juga mudah. so chill, takyah sikit-sikit gelabah. tak buat semua tu, alhamdulillah. tapi jangan pulak rasa orang yang buat tu "kau akan dilaknat Allah!" haih.


hapdet : kalau dua lovebirds mengaku bercouple, tapi tak rindu dengan syahwat (zina hati), tak lupa dunia, tak lagha sangat, tak berdua-duaan, niat nak nikah, kira cuba ikut syariat. takkan nak cakap "kau kapel, haram! dosa oi" tak pasal-pasal. padahal dorang dah cukup jaga dah tu, kasi kredit sikitla daripada kritik tak kena tempat.
kita dah biasa fikir couple ni makwe pakwe berpelukan, pegang tangan. dah biasa dgr orang canang kapel haram. padahal kawan2 laki pompuan pun kalau buat benda sama, haram jugak. tak semestinya bercinta, mesti buat benda tak elok. tak semestinya nama tak kapel, tak buat benda teruk. mindset tu cubalah set ikut logic sikit.

status doesn't mean anything. actions do mean something.



oh camtu. jadi?


jadi aku nak kasi nasihat ni, ehhem. if you like someone, don't overrate or overstate what you're feeling. "I love you" said to the person or written in a diary won't do any good. in case you haven't noticed, people change, feelings fade away. if you still want to let the person know or daydream about it everywhere you go, make sure it's the truth. you like him/her, and it might be nothing months later, so don't start hoping or planning a wedding





but here's another tip. don't tell him/her unless you're serious about it and/or want to plan a wedding indeed. otherwise, don't let your actions speak for you. girls always know and boys, er, cepat perasan. stop the texting, calling, all those temporary craps that will be nothing. the feelings will go away. if they don't, then it's another story. a love story, maybe.





and don't love for any other reason than love itself.




sejak sekolah rendah trend couple ni dah ada. zaman aku paling tak innocent - ada geng yang rasa sekolah tu kitorang punya, siap ada nama dan identiti tersendiri, buli manja junior-junior, nak kenal apa itu suka apa itu pakwe, dak-dak gempak ah konon ni - ialah masa sekolah rendah. tapi time tu aku dah rasa "couple? nonsense!"

kenapa nak kapel segala? suka jelah macam biasa. bukan nak kahwin pun. perlu ke nak cop orang? aku rasa couple perlu kalau nak serious. kalau tak, no to the way. aku maksudkan couple yang label k, bukan couple yang buat bukan-bukan.


itu visi seorang calon UPSR. sekarang dah lepas SPM dah pun. visi kekal sama, tapi lebih mantop.






sorry, tapi aku memang dari dulu tak tahan ngan orang yang couple clash macam kitaran bulan. couple main-main satu hal, couple betul-betul bahagia bagai nak rak bila clash macam mati anak tapi ulang cycle yang sama sebulan kemudian, itu pun satu hal. aku ada hal la dengan dua-dua hal ni.


hal pertama, yang main-main. dah tau tujuan mutlak tak berapa murni, iaitu bukan suka betul-betul pun tapi lebih kepada mencuba, mengidam makwe dan sebagainya, tolong jangan guna perkataan love boleh tak? hal kedua, yang betul-betul tapi selalu bertukar kekasih hati lain-lain. tolong jangan hilangkan kenaifan kau, bazirkan air mata kau untuk setiap orang yang kau rasa kau 'cinta', tapi dapat target baru, yang lepas lupa, ulang benda sama.


cinta ke tu?







jadi aku tanya korang. apa tu cinta? pernah ke? *kening-kening*









Share |

2 Terbunuh:

TrainAli said... [Reply to comment]

Soalan yang sangat susah nak jawab.
Indeed.....
What is love?
Boleh ke kte cari, adakah cinta itu akan datang kepada kte?
It's a really hard question (:

Keretapi said... [Reply to comment]

sampai bila-bila pun tajuk ni takkan lapuk, sebab takde sape tau. sampaila kita rasa sendiri.

tapi rasanya cinta yang datang sendiri lagi best dan murni kot :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...