Friday, April 20, 2012

Interviews : The Don'ts and Dos

Guys, guys. meh sini meh. aku nak blog pasal... interview! let's talk about the do's and don'ts ok? 

ok la Syaza dah post tips untuk interview kan? dah baca lom? dah? ok kalau dah, teruskan baca tips version aku punya pulak. lebih kurang je, takde yang lain pun... kecuali penulisnya. har har k.


i will just cover the basic ones that you probably know already, well since i'm captain obvious. but just in case some of us do not share the same common sense or haven't done any research, this might be a new "woaaa, rly ar?" to you.


1. Getcha Ingrish Rite

even if you know all the topics in the world but you can't deliver them confidently or properly, be prepared to be rejected. work on your english first before anything else, especially verbal communication. if you find no problem writing scholarship essays, answering the interviewer's questions, conversing with group mates and presenting your points, this is the perfect time to thank the teachers who tortured you with presentations, impromptu speeches and all those useful craps and also your friends who gossiped with you in english. because really, that helps in the case of yours truly.


2. Getcha Things Sorted

dari sekolah rendah aku simpan semua sijil dalam clear holder file. semangat tak? i give myself credit for that since i knew i must be active in co-curriculum activities so i could get myself into boarding schools after UPSR. i did get in one, i got out later, but the obsession with certificates never ends because i still want to study overseas or at least, in decent local universities. bila orang lain punya sijil beterbangan ditiup angin atau jadi alas makan nasi lemak supaya meja tak berminyak, sijil koko and akademik aku tersusun rapi :')




see, everything pink le. so Legally Blond le. nampak tak file pink striking kat tengah tu? penuh dengan sijil sekolah rendah sampai sekolah menengah, dengan copy sekali. tak senonoh nak bawak file camni. so aku beli file yang comel je pink dia kat sebelah tu ngan file plastik pink lagi satu untuk susun. camne susun?


camni -




file pink striking yang gemuk telah jadi tembam sahaja since the certificates have been transferred to the soft pink file. except for sijil sekolah rendahlah, apa cite nak bawak gi interview. tp mungkin boleh bermain dgn psikologi interviewer ; "kesian budak ni, sampai bawak sijil darjah 4, kasi jela dia".

file yang aku bawa gi interview ialah soft pink file. the original copies are divided into sections ; examination results (aku letak semua result exam dari form 3, ye maksudnya ujian pertama form 3 sampai result SPM), academic certificates (korang letakla sijil dapat semua A ke, anugerah pelajar pape ke, tempat pertama ke, semua yang ada), co-curricular certificates (dari form 1 jugak, yela apa fungsinya aku semangat masuk macam-macam siap simpan sijil dengan penuh kasih sayang kalau setakat nak buat kenangan je kan?), documents (sijil berhenti sekolah, recommendation letter, ic, etc).

aku kepilkan certified copies yang dorang mintak/tak mintak ikut kategori yang disusun dalam file soft pink. pastu masukkan dalam file soft pink atau file pink plastic tu. suka hatila letak celah mana pun asalkan teratur dan tak tercicir. oh ye, make sure ada checklist (macam kat laptop tu) biasanya dorang provide, kalau tak buat sendiri le supaya takde tertinggal.


3. Getcha CV/Resume Done

ada certain scholarships and interviews yang nak CV, ada tak perlu tapi kalau ada, lagi bagus la kot since dorang belek je CV dua page kau, terus tau kau budak camne kat sekolah. it gives a good impression la and remember, good impressions matter.

sebelum tu asal tengok scholarship yang kena CV je, aku tak apply sebab malas. padahal dah lama godek Google untuk tengok format resume, tapi tak pernah buat. esok nak interview baru buat malam ni, gelabah tanya senior camne. thanks Kak Senior :) oh thanks juga Syaza, intai sikit beliau punya format ;)


lebih kurang camnila:



tolong jangan highlight, itu hanyalah dibuat untuk format agar jelas di mata anda. tolong jangan conteng juga, itu tujuannya untuk privacy. ce.



CV untuk kerja, biasanya lebih spesifik, maksudnya masukkan maklumat berkaitan pekerjaan tu je. tapi ni CV untuk belajar, so aku masukkan semua maklumat yang ada. bila aku cakap aku takkan sia-siakan sijil dan pengalaman aku, aku serius. amekaw dari form 1 semua masuk resume.



4. Getcha FAQs Known

one can always assume what the interviewers would ask, or since we live in these modern days where knowledge is only at our fingertip, i suggest you GO GOOGLE LA. once you know what are the FAQs, start reading related materials or look it up on the the internet. practice by talking alone or with people, in front of the mirror or when excretion takes too long to complete due to the lack of vegies you consumed yesterday. or if you're too lazy like me to speak out loud and worried that your precious voice box might be worn out, just type it. type whatever that comes to your mind and then edit le to make it sound better.


5. Getta Proper Manner and Attire (GET A, NOT GHETTO K)

from my personal post about Felda's interviewlet me stress out how important it is to think quickly, response calmly, talk confidently and practice your freaking english!


be confident of yourself, respect the interviewers, be moderate and do not dominate the discussion or presentation session with group members, yet be noticeable and memorable, avoid wearing things which you will be mistaken as going to kenduri kahwin or lepak-ing kat KLCC, just be yourself, talk with passion and be honest answering any question.




there you go. bye bye and good luck!









Share |

1 Terbunuh:

NoreliaHafizah said... [Reply to comment]

wowww, thanks for the tips 😘

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...