Monday, April 2, 2012

You Pick We Write: Saya seorang guru!

“Kau nak ambik kos mana lepas ni?”

“Aku ingat nak ambik pendidikan?”

“Serius kau nak ambik pendidikan? Hahaha ambik lah engeenering ke medic ke. Ini pendidikan? LOL”

Gelak dan gelak. Apa yang lawak tentang bidang pendidikan? It’s no funny. Kalau orang dulu tak belajar dalam bidang pendidikan, tak mungkin kau dapat lulus UPSR PMR dan SPM. Sesetengah orang cakap yang bidang pendidikan langsung tak popular langsung tak seronok. Jadi cikgu gaji pun tak banyak macam doctor. Cikgu stress sebab perlu layan karenah budak. Well. Ignore about others opinions.

Setiap bidang ada kelebihan dan kekurangan. Secara ringkasnya bidang pendidikan sememangnya mempunyai kelebihan berbanding kekurangan.

Kelebihan:
  1.        Peluang pekerjaan yang cerah lepas tamat belajar semestinya *angkat kening*
  2.         Dapat mendidik anak bangsa *kepala ke atas, tangan didada*
  3.       Belajar apa yang pernah kita belajar. Tapi lebih mendalam *angkat ibu jari*
  4.        Tidak sesusah bidang perubatan. Bergantung option subject *senyum manis*
  5.        Mudah lulus jika dibezakan dengan bidang perundangan *melompat*
  6.        Dihormati dan disegani masyarakat *muka bangga*
  7.        Memupuk kesabaran ketika mendidik *usap dada*
  8.        Mesra alam *angguk*
  9.      Murid Cuti kita cuti *goyang kaki*



Kekurangan:
  1.        Gaji tidak sebesar gaji doctor *muka sedih*
  2.        Saingan yang banyak sebab ramai yang memohon *genggam tangan*
  3.        Mungkin akan hilang kesabaran jika mengajar budak yang biadap *mengeluh*


Tenenenene. Jelas bahawa kelebihan lebih banyak berbanding kekurangan? Amat jelas. Bagaimana pula dengan kos perbelanjaan untuk bidang ini? Ehem.

Kos:
  1.        Elaun disediakan bagi pelajar-pelajar Maktab Perguruan. Ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan *senyum lebar*
  2.        PTPTN dihulurkan bagi anda yang belajar di IPTA atau IPTS *lap peluh*
  3.        Anda juga boleh memohon Yayasan-yayasan tertentu. Ex: Yayasan Perak *muka gembira*


Nah maklumat lebih lanjut *copy paste* 


Criteria
  • Malaysian citizen
  • Age not more than 20 years by 30 June 2012
  • Candidate has to be healthy physically and mentally
  • Candidate has to be active in co-curricular activities
  • Has academic eligibility in SPM level:
    • Execellent in any three subjects; AND
    • At least a credit in three subjects below:
      • Bahasa Malaysia
      • History
      • Another subject as well as;
      • Pass English
  • Meets conditions and qualifications specifically for applied field.

Preferred discipline The disciplines offered are according to the schools below:

Sekolah Kebangsaan (SK)
  • Teaching of English as Second Language in Primary Schools
  • Primary School Tamil Language
  • Primary School Chinese Language
  • Primary School Arab Language
  • Primary School Kadazan Dusun Language
  • Primary School Iban Language
  • Primary School Studying Problems Special Education
  • Primary School Islamic Education
  • Primary School Physical Education 
  • Primary School Visual Arts Education
  • Primary School History Studies
  • Primary School Music Education
Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC)
  • Primary School Malay Language
  • Teaching of English as Second Language for Primary Schools
  • Primary School Mathematics
  • Primary School Science
  • Primary School Studying Problems Special Education
  • Primary School Design and Technology
  • Primary School Visual Arts Education
  • Guidance and Counselling
  • Primary School History Studies
  • Primary School Remedial Education
  • Primary School Music Education
Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT)
  • Primary School Malay Language
  • Teaching of English as Second Language for Primary Schools
  • Primary School Mathematics
  • Primary School Science
  • Primary School Studying Problems Special Education
  • Primary School Physical Education
  • Primary School Design and Technology
  • Primary School Visual Arts Education
  • Guidance and Counselling
  • Primary School History Studies
  • Primary School Remedial Education
  • Primary School Music Education


Amount
How to apply
  • Application for Kursus Perguruan Lepasan SPM (KPLSPM) Bachelor of Teaching Programme (PISMP) June Intake 2012 can only be done online through the Education Ministry of Malaysia's web portal or HERE. (Available from 22 March 2012 onwards)
  • The application can only be made through individual identification numbers (PIN) bought from Bank Simpanan Nasional (BSN) throughout Malaysia.
  • Applicant is adviced to obtain information regarding areas of specialisation and minimum grades as well as calendar activities before applying.
  • Candidates are allowed to submit ONE application.
  • Candidates can use the same PIN number to do changes to sent applications. Application details can be changed anytime before the closing date.
  • Incomplete or false information will cause applications unacceptable.

Contact InfoFor any information regarding the KPLSPM applications, contact:

Bahagian Pendidikan Guru
Kementerian Pelajaran Malaysia
Aras 3, Blok E13, Parcel E
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62604 Putrajaya
(u.p: Unit Pengurusan Pengambilan Pelajar)
Telefon: 03-8884 1260/1249/1246/1242/1245

Urus Setia Bahagian Pendidikan Guru
Cawangan Sabah
d/a Institut Pendidikan Guru Kampus Gaya
Peti Surat 10491
88805 Kota Kinabalu,
Sabah
Telefon: 088 236804

Urus Setia Bahagian Pendidikan Guru
Cawangan Sarawak
Jalan College
93259 Kuching
Sarawak
Telefon: 082 258045


Deadline5 April 2012


 Untuk memohon maktab anda boleh membeli nombor pin di BSN. Selepas sudah membeli anda boleh isi di laman web yang disediakan. Untuk memudahkan urusan anda boleh klik link ini ----> PERMOHONANMAKTAB Sekarang ramai pelajar maktab akan dihantar ke sekolah Cina and Tamil. Pastikan anda bersedia mental dan fizikal. Option math and science ramai yang apply. But maktab tak ambil ramai pelajar untuk option tu sebab dah terlalu ramai. Untuk sejarah sikit yang apply. So dipersilakan untuk pilih sejarah sebab maktab memang memerlukan student untuk sejarah. Tahun ini kalau pilih untuk sekolah Tamil, pastikan anda ambil paper bahasa Tamil waktu spm. Kalau pilih untuk sekolah Cina, pastikan anda ambil paper bahasa Cina waktu spm. Faham?

Anda juga boleh belajar bidang ini di IPTA atau IPTS yang menawarkan bidang ini. Contoh IPTA yang menawarkan bidang pendidikan ialah UPSI, USM dan beberapa U lagi.

Info tambahan:
Kalau nak tahu berita semasa tentang Maktab, Matrikulasi, atau lain-lain. Follow twitter ePutra  

SELAMAT MAJU JAYA!





Share |

7 Terbunuh:

afifa anuar said... [Reply to comment]

Cik. Nak tanya. IPG ni dengar-dengar kata dari satu sumber student yang bakal masuk ni kena ada 4A+ atau pun paling kurang 7A baru boleh diterima. Betul ka?
Kalau kita dapat masuk IPG, katakan lah.... yuran pendaftaran cemana ya? Anggaran?

PUJA said... [Reply to comment]

No. Dia depend juga dengan option apa yang kita pilih. Kalau pilih subjek yang kita dapat B memang tak dapatla kan. Setakat ini maklumat yang sah ialah kuato untuk budak cina dan india lebih banyak berbanding budak melayu.
Yuran? Itu donno la. Tapi atleast kena ada beratus jugak. Sebab untuk kain batik lagi, kad matriks, yuran takaful etc etc :)

Anonymous said... [Reply to comment]

ok la jdi ckgu..jutawan akhirat..
bnyk la sangat gaji doktor..starting pon rm2000 lebih je..x padan keje truk2 + oncall lagi..hehe..ckgu kerja yg mulia..tpi sye xjadi ckgu pun..just respect this people..my mum was a teacher..:)

PUJA said... [Reply to comment]

Cikgu sememangnya kerja yang mulia. Tiada cikgu tiada lah doktor ;)

WanSyahin said... [Reply to comment]

Satu kelebihan lagi xletak,
'Student cuti, cg goyang kaki'

PUJA said... [Reply to comment]

Kahkahkahkah itu kelebihan yang terang lagi bersuluh! :D

WanSyahin said... [Reply to comment]

Lupa nak tanya,
kalau amik SJKC kene blajar bahasa Mandrin ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...