Wednesday, April 11, 2012

You Pick We Write : Accounting and Finance!

Salam alaik.

Firstly, maaf sebab buatkan ramai menunggu lama kerana bizi sikit lately sebenarnya. Cewah cewah. Harap-harap ada lagi yang masih tertunggu-tunggu untuk post-post YPWW yang bakal datang. Accounting and Finance. Surely ramai je yang tahu and bertekad untuk pursue your study dalam bidang ni kan? Basically, tanggapan orang pada course ni a lot. Sangat banyak. Dengar je orang ambik Accounting/Finance, mula lah dalam hati tu.........


"Heleh. Akaun je puuuunnnnnnnnn"

"Otak dia tak biol ke apa tetiap hari mengadap nombor-nombor? Tu dia aih. "

"Hahahaha ni mesti pesen kedekut piang. Kompem!"

"Walaweyhhh, kaya gila dia nanti. Sangat kaya $$$$$$$$$$$$. Nak tawen dengan dia lah! Chop awai-awai ni. Ehem"

"..................................................................... emm k."


And so on. I told you already. Kan? Ni baru segelintir je berfikiran macam ni. Yang lain? Actually tak kira la siapa pun, diri sendiri pasti punya banyak assumptions dalam mind sendiri bila kita tahu someone tu ambil course apa dan apa.



ACCOUNTING and FINANCE


ACCOUNTING

"The process of communicating financial information about a business entity to users such as shareholders and managers. The communication is generally in the form of financial statements that show in money terms the economic resources under the control of management; the art lies in selecting the information that is relevant to the user and is reliable. The principles of accountancy are applied to business entities in three divisions of practical art, named accounting, bookkeeping, and auditing."

FINANCE

- "The management of money or "funds" management."
- "Financial system consists of public and private interests and the markets that serve them. It provides capital from individual and institutional investors who transfer money directly and through intermediaries (e.g. banks, insurance companies, brokerage and fund management firms) to other individuals, firms, and governments that acquire resources and transact business.
- "Economists generally regard financial markets that function for the financial system as an efficient mechanism."




That's what Mr. Wiki gives us. The hightlight ones define the course more and absolutely, it is quite important to those who is still searching what is Accounting and Finance supposed to do. Ehem. So, can you get something from this ataupun maybe got an image yang agak clear than before? :D






 
JENIS-JENIS PERAKAUNAN

Perakaunan kos
Asas-tunai dan asas-akrual
Financial accountancy
Perakaunan dalam dan luar
Perakaunan pengurusan
Perakaunan projek
Perakaunan positif
Perakaunan persekitaran
Perakaunan tanggungjawab masyarakat



Cara untuk pursue ke arah career sebagai Akauntan

1. Memperoleh Ijazah dalam Accounting

Sesetengah universiti akan menawarkan program Ijazah dalam Accounting dan ada juga yang menawarkan dua pengkhususan program iaitu Accounting and Finance. Pelajar yang mengambil dua pengkhususan program mestilah make sure Accounting adalam 60 percent daripada kesuluruhan kursus untuk menjadi

2. Program Kelayakan Professional (ACCA, CPA, CIMA, ICAEW, MICPA)

Program ni ditawarkan oleh badan-badan professional perakaunan. To be exact and to be true, program professional lebih TOUGH daripada Program Ijazah. (Remind you, LEBIH TOUGH && SANGAT TOUGH SEBENARNYA. JADI YANG PATUT APPLY, ORANGNYA MESTILAH SANGGUP ALL OUT UNTUK THIS TOUGH COURSE). Jika anda grad dengan Kelayakan Professional, you boleh apply menjadi MIA member dengan 3 tahun pengalaman bekerja tanpa perlu mengambil sebarang extra papers yang mana STUDENT PROGRAM IJAZAH PERLU AMBIL. Oh anyway, MIA is a shortform from Malaysian Institute of Accountants which regulated the accountancy profession.


Sila take note route di bawah. Ini adalah route yang para akauntan di Malaysia bakal ambil!




LIST OF COURSES

Certificate Courses in Accounting
Diploma Courses in Accounting   
Bachelor of Commerce in Accountancy   
Bachelor of Commerce in Accounting and Finance   
Bachelor of Commerce in Corporate Accountancy   
Bachelor of Commerce in Financial Accounting       
Master of Commerce in Accounting and Auditing   
Master of Commerce in Accounting and Finance   
Master of Commerce in Finance and Taxation       
Master of Commerce in Financial Service
Post Graduate Diploma in Computer Accounting & Auditing       
Master of Philosophy in Accounting


ADVANTAGES

* Once you grad and GOT the job, NO WORRIES, gaji starting pun dah beriban.

* Tak boleh disangkal, sekejap je korang study banding dengan orang yang ambil Medic, Engineering, Law and such. Kira course yang antara cepat grad lah. (thumbs up!)
* To those who deeply passionate in account, will really enjoy this job. Well, bila dah minat apa pun dah tak bosan. So, your prestasi will be good on the top selalu! Jadi, cepat-cepat la gali dalam hati dalam fikiran, minat ke arah mana sebenarnya. Ye dak? Ingat. Ni keputusan untuk masa depan!
*You boleh bukak your own accounting and auditing firm. Can you imagine that? Perghhh. Bukan calang-calang course ni!
*Dan mestila pandai kumpul duit! Hehe!


The salary scale based on 2009 figures. Kalau itu adalah tahun 2009, salary tahun yang bakal kita grad? WOW!


DISADVANTAGES




* Hardly trying indeed! No such words as GIVE UP. Never ever. Tambah sesiapa yang under Program Profesional, course dia sangat tough dan untuk tu I give you two words ->

WORK HARD.



* End up bosan melihat nombor.
* Tak semua pasca siswazah akan mendapat kerja disebabkan jawatan-jawatan sudah banyak dipenuhi (based on recent news). And plus, course ni dah semakin overflow.
* Jarang be hired kalau no such thing that so called as experience(s).


MINIMUM REQUIREMENTS

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan kredit Bahasa Melayu
Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM)
Lulus Akaun dan yang lain sekurang-kurangnya gred E (STPM level)                     
Menduduki Malaysian University English Test (MUET) = note to Student Matriks.
Lulus sekurang-kurangnya Gred C dalam Akaun dan 2 kursus lain
Memenuhi dan lulus setiap requirements
Lulus sekurang-kurangnya Gred C dalam bidang berkaitan di peringkat Diploma

JOB PROSPECTS

Finance Managers
Independent Worker
Financial Advisors
Directors (Finance)
Financial Controllers
Chief Financial Officer
Certified Public Accountant
Chartered Management Accountant

** Those are private accounting, public accounting, and government accounting. Dan accountant juga terbahagi kepada tiga jenis iaitu, ekonomi, bisnes, akaun dan kewangan.


STUDY CENTRE 

IPTA

Universiti Malaya (UM)
Universiti Teknologi Mara (UiTM)
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
International Islamic University Malaysia (IIUM)
Universiti Putra Malaysia (UPM)
Universiti Sultan Zainal Abidin (UNiSZA)
Universiti Malaysia Sabah (UMS)
Universiti Malaysia Terengganu (UMT)
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Universiti Sains Malaysia (USM)
Universiti Utara Malaysia (UUM)
Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

IPTS

Multimedia University (MMU)
Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
Universiti Selangor (UNISEL)
Management & Science University (MSU)
UCSI University
Universiti Kuala Lumpur (UniKL)
Universiti Tun Abdul Razak (UniRazak)
Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR)
HELP University
INTI International University (INTI IU)
Sunway University
Taylor's University
LimKokWing University of Creative Technology

KAMPUS Cawangan

Curtin University of Technology Sarawak Campus, Malaysia
Monash University Sunway Campus, Malaysia

Kolej Universiti

City University College of Science and Technology
Binary University College of Management & Entrepreneurship (BUCME)
Kuala Lumpur Infrastructure University College (KLIUC)
Kuala Lumpur Metropolitan University College (KLMU)
SEGi University College
KDU University College
The Asia Pacific University College of Technology & Innovation (UCTI)
Twintech International University College of Technology

Kolej

City University College of Science and Technology
Binary University College of Management & Entrepreneurship (BUCME)
Kuala Lumpur Infrastructure University College (KLIUC)
Kuala Lumpur Metropolitan University College (KLMU)
SEGi University College
KDU University College
The Asia Pacific University College of Technology & Innovation (UCTI)
Twintech International University College of Technology

COST

Depends on the universities where you are studying actually. Tapi sebenarnya dah makin mudah sekarang tambah ada scholarship. Kalau diperhati, dianalisis, di-review scholarships, mostly scholarship akan offer accountancy and finance sebenarnya. Why? Only they know. Haha! Then, what you are still waiting for? 


 ADDITIONAL INFO

Untuk manusia yang memang natural born bijak dan genius yang memang nak ambik Accountancy and Finance, better you choose the Program Kelayakan Professional instead of Program Ijazah. True, sangat hard, sangat tough untuk score in each of the tutorials/exams, but seriously the pathway to grad as a Chartered Accountant lagi mudah. Jalan tak panjang. But you have to sacrifice, you have to give all out to survive on this sebab orang kata ambil Program Kelayakan Professional ni dah ala-ala ambil Actuarial Science course. As we know, Actuarial Science memang student yang bingo, superb dan genius otaknya. Cuti lagi sikit berbanding pelajar yang ambil Program Ijazah tapi of course masa you you further study lagi singkat dari diorang. You maybe grad dalam 2-3 years macam tu and diorang dalam 3-4 years. See? Ahh and kalau you dapat peluang, maybe you'll further your studies in overseas (etc ; UK) Well, I'm not asking/forcing you to choose this. Think about it first. Baik buruk ambil course ni. Mampu ke tidak. Yang paling dan sangat penting among all the questions, minat ke tidak dengan course ni. Peluang cuma datang sekali seumur hidup. *pesan dah macam orang-orang tua hihihihihihi* Anyhow, anything or any choices that you will make after this, I wish you best of luck! Ganbatte!



Moga-moga post ni beneficial to the one who is still searching What is Accounting and Finance actually :) And sebenarnya this is a research from me. Why I called it as a research? Because I'm not taking this course and plus I'm not an account student. Hehe!






Share |

3 Terbunuh:

syaza nazura. said... [Reply to comment]

Tambahan. Just nak share pasal mak aku.

Lepasan SPM from MOZAC. Pure science student. Ambil South Australian Matriculation (SAM). Scholar Petronas. Pergi Australia ( New South Wales University ) Accounting and Finance.

First job : Auditor kat NSTP.

Now? Group Financial Controller kat Dialog Sdn Bhd, been working there for more than 20 years ( if I'm not mistaken ) Annual salary? Lebih tinggi daripada yang paling tinggi dalam list kat atas tu.

So? Study well! Good luck future accountants!

K.Nazran said... [Reply to comment]

Lawa la...very well written indeed. True, accounting and finance-related jobs pays very well due to the sensitive nature of the job. Added to the fact that people working in finance department are more likely to take a leadership role in the company, this is truly a course for people who like $$$

afifa anuar said... [Reply to comment]

Syaza : Bright future indeed. Gile lah hebat! Aanak dengan mak sama-sama hebat. Fuhh. Thanks for the info by the way ;) So people, baca tak tu? Ehem the chance is yours :D


Nazran : New info i guess. "people working in finance department are more likely to take a leadership role in the company, this is truly a course for people who like $$$" Big thanks for sharing that :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...