Monday, May 14, 2012

Nostalgia #2 - Penyesalan Berganda-ganda

Writer :  Aizan Fahri.
Blog : http://nightlyart.com



penyesalan berganda

Saya nak jadi doktor nanti. Belajar medic
Ouh, okay bagus. Dah tahu nak belajar kat mana? Kenapa oversea atau kenapa local? Dah ada preparation duit in case or emergency? Foundation di mana? Limit pointer berapa? Dah ada pathway untuk medic yang jelas? Specialist bahagian apa dan kenapa? Research dah buat ke tentang MMC punya policy dan 7-10 years expectation? Dah tahu Hippocratic oath sikit? Tahu course apa nak belajar nanti untuk 1st year and 2nd year? Tahu nanti pasal clinical years? Research dah siap ke? Tahu berapa total fee and cost? Dah sedia terima risiko? Dah consult dengan senior student?
Hambik kau bakal-bakal doktor, sila jawab soalan aku. Kejap, flaming bakal-bakal doktor dari kalangan aku bukan main point aku hari ni.
Penyesalan Kerana Tidak Research
Terima kasih kepada sikap tidak alert aku pada 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 akan future aku. Aku tidak tahu, tidak ambil tahu, tidak tahu-menahu tentang pathway aku secara jelas pada masa akan datang.
Satu lagi satu lagi ….
Tidak apa, biasiswa ada… boleh mintak je kan. Alaaa, bumiputera
Bergantung sangat pada biasiswa. Tak prepare duit awal-awal. Let me tell you something. Aku agaklah menyesal kerana tidak tahu menahu tentang A-Level, ICPU, AusMat SAM. Kalau aku tahu tentang ni pada usia awal, aku mesti dan yakin akan simpan duit cukup RM40k bersama-sama family untuk further studies ke A-Level atau ICPU atau AusMat SAM.
Persediaan, jika tidak dapat biasiswa. Nak tahu kenapa aku mahu ke overseas sangat? Aku tidak menafikan competency graduan Malaysia. Mereka sangat skillful. Tapi tapi, aku kejar ‘Worldwide Recognition’. Aku mahu, apa yang aku belajar, diiktiraf secara global. Di mana-mana aku diterima.
… bukan sekadar jaguh-jaguh kampung. Hebat di bumi sendiri, bukan seanteronya.
Strategi
Sila tahu hakikat apa jalan yang nak kena ambil selepas SPM. Kalau tahu, secara jelas, maka strategi dapat dirangka dengan jelas. Sila ambil tahu fees, tempat, bilangan tahu belajar secara jelas dan terperinci.
Sila tahu hakikat tentang undergrad dan postgrad studies juga. Jalan-jalan yang ada dan pros and cons bagi setiap pathways.
…. dah tuh, aku ni buat tak?
Ye, aku buat. Aku baru dapat full data daripada Taylors College. Aku menunggu pula data daripada MSU. Akan datang, Sunway dan juga INTEC. Aku simpan data-data ini dengan baik, dan mewarisinya kepada generasi seterusnya.
Jangan bimbang, aku akan publish data itu pada NightlyArt. Insya Allah.
We failed to determine every inch of our future and further studies, hence we feel our road today for SPM papers is nothing less than memorizing facts from textbooks. We are not harnessing our mind power to the fullest for critical thinking, thinking about strategy
p/s : kalau aku tahu pasal program belajar di Universiti Islam Madinah pada tahun 2010 atau 2011, pasti aku rancang umrah pada 2012 bersama-sama ayah aku.
p/s : Aku tidak mahu, tidak berminat mewarisi kegagalan yang sama kepada adik-adik aku akan kekaburan yang jelas akan masa depan.
p/s : See, aku jelas menunjukkan kekesalan aku to the fullest.
p/s : Kenapa aku nak sangat usaha to the fullest? Sebab nak hidup senang? Stupid. Aku mahu cara aku, skill berfikir aku menjadi inspirasi kepada generasi akan datang. Asbab kejayaan aku (sebab-sebab kejayaan) menjadi pedoman. Amal jariah tuu.
p/s : “Hikmah itu adalah barangan yang tercicir (dari tangan) orang Mukmin. Di mana pun beliau menemuinya, maka dialah yang paling berhak terhadapnya
p/s : I resent the people’s way of thinking when he or she said “alaaa, belajar kat mana-mana pun sama je“.
p/s : Every details of data are precious. We need them, really need them.
p/s : Aim for the star to shoot the sky
p/s : Bukan medic saja aku tuju. Semua bidang. Just medic is too mainstream.
p/s : Entri ini adalah respons aku kepada panggilan Kongress 1994.






Share |

0 Terbunuh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...