Thursday, June 14, 2012

Gentar? Janganlah anda

ASSALAMUALAIKUM SEMUA!

Amacam kehidupan uni? Best? Pressure? Culture shock? Tak kisahlah bagaimana anda semua cope dengan hidup di uni tetapi satu fakta yang perlu kita terima.

Kita dah dewasa!

Huh, tak sangka pulak ye?
Dulu masa zaman kanak-kanak dulu, asyik fikir dan tak sabar nak jadi dewasa. Pejam kelip, pejam kelip, ambik ko dah jadi dewasa.

Kenapa perlu masuk uni baru nak isytihar jadi dewasa?
Sebenarnya, tak perlu pon tetapkan masuk uni baru jadi dewasa tapi bila masuk uni, rasa dan environment dewasa itu sangat relevant.

So, bila dewasa ni CONFEM ada bende alah ni. Kalau tak wujud bende alah ni memang tak sah. Apa bende alah ni itu?

CABARAN

Tak boleh dinafikan, hidup ini memang banyak cabaran tapi bila sampai ke peringkat dewasa, cabaran ni tiba-tiba pula menjadi lebih mencabar, dramatik, drastik, lastik, plastik, lagi mistik.

Bila kita menghadapi cabaran, kadang-kadang rasa gentar. Betul doe, tak rasa ka? Bila mendapat assignment demi assignment. Otak pun nak meletup dah. Aku dengar budak2 PASUM sampai dapat 6 paper tutorial Chem. Pergh! Perasaan gentar membuatkan kita cam nak lari. Bukan lari 100m bagai. Lari dengan cara tak menghadapi cabaran tu. Tak nak buat dengan sepenuh jiwa...pastu lingkup terduduk kat sana.

Argh, aku dah merepek ni. Tak pe, kita skip ke mesej utama.

JANGAN GENTAR DENGAN CABARAN!

Terima cabaran tu dengan sepenuh hati!
Jangan cam "Heh, aku buat je lahhhhh"
Tu kira lari la tu!

"Pahlawan yang tidak berjuang dengan sepenuh jiwa raganya adalah ibarat pengecut yang lari daripada medan perang."

True Grit
Loosely translated as unwavering spirit and courage. (Bukan movie ataupun passive Graves dalam League of Legends)

Maka, dapatkan True Grit dalam hati anda!
True Grit untuk menerima cabaran secara head on!

PS: Post ini adalah respond untuk trend budak2 uni cam hilang momentum walaupun baru je masuk U. (Overgeneralization much)





Share |

0 Terbunuh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...