Tuesday, July 17, 2012

INTEC : Thoughts on MDS


Orientasi. I, seriously, for one, hate that word damn too much.

First of all, kita berkenalan terlebih dahulu dengan stereotype orientasi di mana-mana institusi dalam Malaysia ini. Jenis-jenis pembosanan membunuh yang biasa berlaku dalam mana-mana program orientasi biasanya terdiri daripada :

1. Bangun awal pagi. I mean, bangun BETUL-BETUL awal pagi.
2. Ceramah yang banyak, dan menggalakkan proses tidur secara berjemaah tanpa imam.
3. Konsisten dengan pergerakan ke sana ke sini dalam kumpulan, dan gerak perlahan.
4. Lelaki, baju kena masukkan dalam seluar, even tracksuit baju sukan.

Empat cukup, kalau nak tambah, sila tambah dalam ruangan komen, atau komen di Facebook sahaja. Komen dan feedback anda sangat-sangatlah digalakkan :)

BUT THAT THINGS ARE NOT GONNA HAPPEN IN INTEC



Di UiTM INTEC, minggu orientasi dipanggil sebagai minggu Minggu Destini Siswa (MDS). Untuk minggu ni, senior-senior kami dipanggil sebagai Pembantu Mahasiswa (PM for short). 700 orang (dan lebih sedikit) dipecahkan kepada 33 kumpulan, dan setiap kumpulan akan dapat sorang PM.

So, apa yang berlaku sepanjang MDS ni?

We were playing a bloody hell amount of games. Ceramah? None of them are butthurting our butt. Ucapan selamat datang oleh Hal Ehwal Pelajar teramatlah superb (seriously, I’m not lying). Ceramah-ceramah selepas itu jugak superb (and again, I’m not lying). Ceramah? Sikit sangat.

MDS, cuma berlaku selama 3 hari sahaja. Rasa macam tak cukup, seriously.

So, apa jenis game yang kami main? Contoh game yang sempat kami main ialah “main jatuh cinta”, “goreng pisang”, “nombor”, “mafia”, “black magic”, “nama berantai”, “poster movie”, “buaya biawak” “fikir jangan tak fikir”.

Ada yang aku terlepas? Mesti ada.

Relevan lah dengan kami, newbies


Sebelum masuk ke UiTM INTEC, aku pernah masuk ke salah satu Pusat Matrikulasi Kerajaan. Agak butthurt lah orientasi kat situ. Aku juga dapat beberapa feedback daripada pusat-pusat matrikulasi yang lain, turut menyatakan ke-butthurt-an yang sama.

Pusat Asasi pun, aku turun mendengar cerita yang sama. Jadi, what’s my point?

My point is - please create a scene, where the newbies can feel the sense of belonging, warm and nice greetings.

Yes, di sini memang aku sangat-sangat rasa. Bermula dari sesi pendaftaran, sesi Ice Breaking, lepas tuh Malam Seribu Bintang, then malam perpisahan dengan para PM. PM pun, bukan sekadar dera newbies untuk buat itu dan ini, diorang memang betul-betul “naik sekali”. I mean, contohnya, kitorang kena menari, diorang pun menari sekali.

Seriously, terhibur dengan tarian PM walaupun agak kelakar. Terhibur dengan skill “tepuk tepuk gajah”, “tepuk tepuk singa laut” dan macam-macam jenis tepukan. Lawak yang serius lawak.

Hence, the main conclusion is :

The beginner in a game, let say some MMORPGs such as the Maplestory (you name it, I pretty sure that all of you are gamers, at least for Counter Strike, or Angry Birds), you will get a large amount of welcome gifts and pretty easy quests with lots of potion bottles in return. Don’t you feel the same thing? I mean, we are newbies in this ‘new game of education’, so give us potions so we can feel a little bit safe and secure to fight with those monsters (the exam papers, quizzes, assignmenst… and also, the lecturers)

Penutup sudah diberi. Kita ini bakal-bakal senior. Kita pun nanti akan jadi committee bagi program orientasi di institut pengajian kita. Jom sediakan mereka dengan potion bottles untuk mereka hidup sampai berjaya graduate!

p/s: Game “fikir jangan tak fikir”, seriously annoying!





Share |

5 Terbunuh:

JiwaMusik™ said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
JiwaMusik™ said... [Reply to comment]

aha this is one nice post. feels honored. :D

good luck at INTEC guys. =)

Sya Syazana said... [Reply to comment]

Yahh, part tepuk2 tu best!

nazirul48 said... [Reply to comment]

join lar team PM next year..guide diorang plak...lagi satu, bayaran akan datang dengar2 nyer lagi tinggi tapi tu bukan tujuan utama..hahaha..

Haifa Safira said... [Reply to comment]

Hye nak tanya, brapa fees for ADTP?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...