Tuesday, July 31, 2012

Study Lama-Lama? Baik Study secara Efektif

Assalamualaikum semua! Nazran kini sudah kembali dengan post-post femes beliau (hehhhh) Pelik? Semestinya! Jarang aku tulis post dalam bahasa ibunda ni. Mungkin salah satu sebabnya ialah bosan asyik cakap English je kat kolej, antara cons jadi minoriti.

So, kebelakangan ni, aku asyik nampak budak-budak 94 merungut pasal study, terutamanya kat Twitterjaya.

"OMG, Physic!"
"Arghhh susahnya chemist..."
"Aku x de masa nak study doe."
"Aku study lama2, tapi x masuk gak."
"Bengang siot! Kenapa aku x paham2?"

Apa masalahnya?
Tak cukup masa?
Tak pe!
Hari ni, aku nak share pasal tips untuk study secara efektif.

Kenapa study secara efektif?
Antara pros nya ialah korang tak perlu masa yang lama.
Sejam dua max untuk setiap hari.
Huh? Tak percaya?
Yup, kalau korang dah master camne nak belajar secara efektif ni, pengalaman study berjam-jam sampai pontianak pon masuk tidur akan jadi nostalgia semata-mata.

Caranya?
Simple

1. Ketahuilah 'Zon' anda
Apa tu zon? Ko merepek apa siot?
Maksod zon yang aku nak cakap ini ialah high point otak korang; jangka masa otak korang berada dalam keadaan optimum dan fresh. Setiap orang ada zon diorg sendiri.
Ada gempak time malam, ada gempak time awal pagi, ada gempak time petang and so on.
So, time universiti ni lah korang nak explore betul-betul dimanakah zon anda.
Study semasa otak korang dalam 'Zon' akan betul2 meningkatkan prestasi anda.
No joke
Cuba try

2. Suasana Kondusif.
Ok. Ini sangat cliche untuk didengari...tapi hakikatnya benar. STUDY DALAM SUASANA YANG KONDUSIF. Cari meja selasa. Off TV. Off laptop. On lampu terang-terang. MP3 kalau mampu dan tidak diganggu oleh muzik tersebut (Jangan tiba2 time study berkaraoke pulak...jikalau begitu, OFF) Muzik yang bagus ialah instrumental yang tenang...jauhi muzik nyanyian. (Personal experience)

3. Sediakan Bahan-bahan
Pastikan semua bahan-bahan study ada atas meja. SEMUA. Sebab apa? Bila korang dah start study, korang tak nak momentum korang hilang sebab gangguan pen tak da dakwat dan sebagainya.

4. Simplify
Tidak, ni bukan soalan Addmath/Pre Cal/ Calculus. Simplify aka permudahkan bahan anda. Ada buku tebal untuk study? Jangan mengharapkan tu sgt. Keluarkan testpad/A4, baca sekali, dan salin HANYA isi-isi penting! Contohnya-


A substance can often be classified as an acid or a base. There are several different theories which explain acid-base behavior. The simplest is Arrhenius theory, which states than an acid is a substance that produces hydronium ions when it is dissolved in water, and a base is one that produces hydroxide ions when dissolved in water. According to Br√łnsted–Lowry acid-base theory, acids are substances that donate a positive hydrogen ion to another substance in a chemical reaction; by extension, a base is the substance which receives that hydrogen ion.
A third common theory is Lewis acid-base theory, which is based on the formation of new chemical bonds. Lewis theory explains that an acid is a substance which is capable of accepting a pair of electrons from another substance during the process of bond formation, while a base is a substance which can provide a pair of electrons to form a new bond. According to concept as per Lewis, the crucial things being exchanged are charges.[42][unreliable source?] There are several other ways in which a substance may be classified as an acid or a base, as is evident in the history of this concept [43]
extracted from Wikipedia.org

Korang tulis nota:
Arrhenius: Acid- produce hydronium ions when dissolved in water. Base- produce hydroxide
Bronsted-Lowry: Acid- donate positive H ion. Base- receive H ion
Lewis: Acid- accept pair of electrons during bond formation. Base- Provide pair of electrons.

Simple bukan? Selepas tu, fahamkan betul2 sebelum tambahkan details2 untuk kefahaman yang lebih mendalam.

6. Wired in
Amalkan prinsip Wired In semasa study. Setkan masa contohnya 30 minit. Janji kat diri korang sendiri, untuk 30 minit ini, focus gila gila gila gila. Seriously, focus dan terus study. Lepas 30 minit tu berakhir, break jap...pastu rinse and repeat.

Kenapa camtu? Short burst of focus is better than extended period of not being focus (Lack of vocab here)

7. Guna diagram, tables, gambar, komik.
Jangan harap diagram dalam buku. Buat korang punya version. Dengan buat sendiri, otak proses lagi baik dan memori tu melekat.

8. Konsistent
Sejam dua max je pun untuk study. Susah sangat ke? Jangan skip kalau boleh sampai bende ni jadi ritual untuk korang.

9. ??????
Heh????

10. Result gempak
Yey!

So, itu lah teknik2 study yang aku nak share. Aku setuju, tak semua bende semua orang boleh buat. Maka, modify ar teknik2 ni untuk amplify skil korang.

Semoga korang enjoy study!







Share |

0 Terbunuh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...