Tuesday, July 24, 2012

Thoughts on study


Kalau study tuh, janganlah bersikap kejam terhadap perasaan dan isi hati orang lain. Study dengan berhati-hati supaya orang lain tidak rasa tertekan dek kerana kecerdikan overkill yang kita ada.

Lulz what. Aku tulis apa ni?

To propagate a better understanding, I want you to imagine a scene, a situation where you are now sitting for the Pre Calculus, it is up to you to think either it is a tutorial, or a quiz, and (much worse) an exam.


Sekarang ni, sedang menyelesaikan soalan susah tahap dewa. Tiba-tiba geng sebelah dah ‘pen down’ dan tiba-tiba keluarkan novel dari bawah meja and baca sambil bersiul. Atau, nak kejam sikit lagi, selepas ‘pen down’, terus tidor muka ceria. Muka ala-ala Obama gitu.



Agak-agak lah, hang yang tengah buat calculus dan tak siap lagi tuh, bagaimanakah perasaan. Cuak? Takut? Rasa esok lusa dunia dah nak kiamat (check kalendar bila hari Jumaat please). Nampak tak di situ, anda telah menerima seksaan batin secara halus?

No! Don’t get me wrong

Please, I’m not banning kawan-kawan yang cerdik. Jauh sekali nak memburukkan hang semua. Cuma, aku ada satu suggestion untuk hang untuk pastikan kawan-kawan anda yang tak berapa nak laju ni tidak terseksa batin diorang.

Andaikata anda dah ‘pen down’ masa exam or ape-ape lah, secara perlahan-lahan, buka muka balik soalan yang depan-depan dalam kertas tuh, and berlakon bahawa anda sedang buat soalan tuh. Jangan duk ‘swing’ pen tuh kira dan kanan, just berlakon anda tengah tulis. Nak selamat, bawak A4 paper sekali, anda masa sedang berlakon tuh sila lukis apa-apa gambar kat atas A4 paper tuh, buat muka serius.

Sejuk hati kawan sebelah, dalam hati pun berkata-kata “alaaa, geng tepi aku ni lagi stupid overkill kalau nak compare aku” tanpa mengetahui bahawa perkataan itu sebenarnya backfired kepada mereka sendiri. Takpe, kita jaga perasaan mereka supaya senang hati.

Haaih, takkan hang tak cuak kot kalau kawan tepi siap awal. Kan kan?

Sama-sama lah kita membina tolong kawan-kawan kita membina diorang punya self-esteem dan keyakinan. Mereka berhak untuk bijak, sebagaimana kita berhak untuk siapkan ALL the questions before the bell rings.







Share |

0 Terbunuh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...