Wednesday, February 29, 2012

Love. The Do and Don't For Guys

Assalamualaikum fellow internet users! Good day to all of you.
Excuse me for the cheesy intro. For your information, I'm new here  This post will be my big debut and hopefully my  big break into the cruel but interesting world of blogging. I wish not to bore all of you with my lengthy introduction. So let us talk about this month's topic which is:
My fellow blogger had wrote about love. The definition of love. The feeling of love. The awesomeness of love. They already cover the 'abstract' part of love so I'm here to explain the more 'technical' side of love.
One thing that you need to know is:
In love, sparks fly.
In love, kisses fly.
In love, random culinary items also fly. (Trust me, being hit with one is painful)

What I am doing to write about is how to make only sparks and kisses fly in a relationship and avoid making plates fly into your face. Frankly speaking, this is for the guys ONLY. (I'm a guy and still single :D) Without further ado, let us start.

The big DO's
1.Be Consistent

Okay, let us assume you already in a relationship with the girl. You went through all the hardship to get that one girl. You text sweet messages, you call her every night, you humiliate yourself in front of your friends just of her. You already transformed your normally nerdy,geeky and uncool self with a prince on a white stead during the process to win her heart. Heck, you even avoided the Friendzone area. Now, what happened after this is most guys will do back into their nerdy,geeky and uncool self with a pinch of douchebag. Guys, you worked hard to get the girl. Be consistent. Do what you always do or maybe even better. Trust me, I will change into a douchebag unless you, yourself prevent it.

2. Treat her fairly

Yes, as gay and 'lembut' as it sounds, girls are still human. Respect them. They are not your personal slave. Like they really want to be your girlfriend if you are being such a douche. I see alot of cases where the girl were hypnotized by the pseudo-awesomeness of the boyfriend and transformed to being his personal banking account for him to withdraw for his personal needs. If you were happened to be that kind of a guy, then don't suddenly become a sissy when you get a dinner plate smack in your face. Treat her fair, just like how you treat your bro's

3. Give space

Yes, you are a White Knight on a grand White Stead. Unfortunately, you are not a white koala to be clinging to your girl 24/7. Come on, she need time also. You also have your bro's. So do your OWN stuff. The world consist of 7 billion people, not just the two of you. Don't believe all the hipster tumblr post. The first thing that turns a women off is a whiny, clingy guy.

Now, that's for the Do's (I have a long list of them actually but not today guys)

Here is the Don'ts (it looks like donuts, right?)

1. Cheat

For the love of God, you went through all the hardship and now you changed your mind? You sir, are absurd! No wonder plates fly. This is the biggest Don't ever. No amount of elaboration can explain the wrongness level if you commit this Don't.

2. Lie
GF: Sayang, you dah tolong photostatkan assignment I x?
You: (playing X-box) Er...dah2. Nanti I bgi you ea?
GF: Ok, syg u sgt2
Kemudian,
GF: Sayang, nak assignment?
You: Er...assignment ape?
GF: Ala yang I suruh you photostat tadi. You kata dah siap. Jap lagi yang kene hantar dah.
You: Err....
GF: Ape errr....?
(Insert fight here)

Don't lie. Just tell the truth. I have personally been into a lying streak and it ended up with me and a broken handphone.

3. Don't commit Don't Number 1 and 2.
Simple as that ;)

So that is all! The basic for a nice relationship. So guys! May your relationship flourished after knowing this simple but important tips. By the way, the images used are from the first line of Google image when I search the keywords so I apologize for my laziness. And I apologize for my language and my blunt take on this whole relationship thing. Hope you enjoyed my debut post and keep on tuning in for more ME.

Nazran




Share |

Sunday, February 26, 2012

What about love?

A Love Story.. In Milk


Ok, sebenarnya tak pasti nak tulis apa untuk tema bulan ni tapi dah memang ada planning nak tulis pasal apa. So can you guys wait until tomorrow? hehe Article is still under construction. Sementara menunggu tu, saksikanlah movie pendek kat atas ni. Cute sangat dan mesej bermakna. :D 

*Nota: Movie itu bukan diarahkan oleh saya. Terima kasih. :) Credit to catsnake.


Love, 
Fath.








Share |

Tuesday, February 21, 2012

Bestfriend vs Kekasih

Harini genap Emir dan Yan menjadi pasangan kekasih selama 6 bulan. Disekolah mereka menjadi perbualan ramai. ‘Romantik’ ‘Sweet’ ‘Merpati dua sejoli’ ini lah antara ungkapan yang ditujukan buat mereka berdua. Kebiasaannya mereka akan pergi ke perpustakaan awam selepas tamat sesi persekolahan untuk belajar bersama di samping meluangkan masa bermesra. Ditwitter mereka juga menjadi topik untuk tweet. Emir dan Yan sangat bahagia sepanjang 6 bulan mereka bersama.

Tetapi harini juga akan berubah hubungan dan kemesraan mereka berdua.

“Baby. I rasa I dah tak boleh teruskan hubungan kita ni” Kata Emir dengan nada serius.

“Why sayang? Selama ni kita bahagia je. You selalu buat I tersenyum and I pun buat you tersenyum. Kenapa ni sayang?” Balas Yan sambil menampakkan reaksi wajah resah dan gelisah.

“ I memang bahagia. But I rasa perasaan I terhadap you macam abang sayang adik. Not cinta” Jawap Emir lalu memandang ke arah Yan.

“So now? You nak kita break? Itu yang you nak?” Ujar Yan dengan mata yang hampir mengalirkan air mata.

“Yes. I nak kita putus” Kata Emir lalu pergi meninggalkan Yan keseorangan diatas kerusi batu berdekatan perpustakaan awam.

“Emirrrrrr..........” Jerit Yan sepuas hati sementara air matanya mengalir laju seperti air terjun tanpa henti.


Yan pulang ke rumah. Dia masuk ke bilik dalam keadaan yang cukup-cukup kecewa. Hadiah-hadiah yang diberi oleh Emir dibuang kesemuanya. Nombor telefon Emir juga dibuang. Semua yang berkaitan Emir dihapuskan dalam hidupnya. Kecuali kenangan-kenangan manis mereka bersama.

Hampir seminggu Yan meratapi perpisahan yang diminta oleh Emir. Air mata tidak putus-putus mengalir dari mata Yan yang kini bengkak dan merah. Tetapi atas dorongan kawan baiknya iaitu Jannah, Yan menanam azam untuk melupaka Emir walaupun sukar baginya kerana dia satu sekolah dengan Emir.

Sudah lebih sebulan dia berpisah dengan Emir yang dulu menjadi buah hati perenggan jantungnya. Kini Yan kembali tersenyum serta mampu menghapuskan air mata yang seketika dulu menjadi peneman sebelum tidur.

“Yan. You ada contact Emir?” Tanya Mira kepada Yan.

“After kami break? Oh memang tak lah. Buat apa I nak contact orang yang I dah delete num.phonenya haha” Jawap Yan sambil tangannya pantas menulis karangan Bahasa Melayu.

“Mana tahu you still contact dia. Eh hari tu I nampak dia keluar dengan Jannah” Kata Mira lalu menarik kerusi berhampiran Yan.

“Jannah bestfriend I? Tipulah. Jannah kan kawan baik I. Tak mungkin dia nak keluar dengan Emir ex I” Ujar Yan dengan penuh yakin.

“Hoi. I nampak dengan mata kepala lutut sendiri tahu?! Jannah siap snap snap gambar dengan Emir kat McD. Mesra gila. Macam you dengan Emir dulu. But kalau you tak percaya sudah. Malas nak bertekak dengan you” Balas Mira.

“Ohgod. Why I tak perasan semua ni? Patutlah Jannah and Emir sembang mesra kat twitter dan facebook? Jannah suka Emir sebab tu dia mintak number phone Emir dekat I dulu? Ini lah sebab Emir mintak putus? Ohgod. Kenapa I langsung tak dapat detect sebab apa kami putus? And sanggup Jannah, kawan baik I buat macam ni?” Kata Yan sementara air matanya kembali mengalir deras dek mengetahui apa yang berlaku sebenarnya.

Selepas Yan mengetahui perkara yang sebenar, dia tidak sanggup melihat muka Jannah dan Emir kerana kekecewaan yang melampaui batas seorang manusia. Yan memutuskan untuk berpindah ke sekolah lain untuk melupakan apa yang terjadi antara dia Emir dan Jannah.

The End.


Nowadays remaja memang terpaut dengan cinta. Saat bercinta memang indah. Seindah dilayan bidadari di syurga. Tetapi disaat kecewa? Mandi tak basah. Tidur tak lena. Makan tak kenyang. Kencing tak puas. Belajar tak senang. Semua perkara menjadi ‘Tak’. So apa guna bercinta kalau setakat hendak menyakitkan perasaan sendiri? Fikir. Dan mengalirkan air mata kerana lelaki. Sangat tidak berguna. Lebih baik menangis kerana takut dengan Tuhan. Kan? Bercinta sememangnya boleh but lebih bagus bercinta selepas mendirikan masjid. Even orang yang kita kahwini kita tidak cintai. Perasaan cinta boleh dipupuk perlahan-lahan. Sama ironinya sebelum bercouple. Saling berkenalan dan memahami diri masing-masing. Sudah suka sama suka. Seterusnya  menjalinkan hubungan sebagai pasangan kekasih. Cuma hubungan ini tidak sah. Pegang tangan dosa. Keluar berdua-duaan dosa. Saling berpandangan dosa. Sebaliknya jika sudah berkahwin. Pegang tangan? Pegang kaki? Pegang muka? Duduk rumah berdua-duaan? Pandang sampai mata lebam? Ini semua sah lagi halal. Kalau nafsu untuk bercouple tinggi menggunung. Just couple. Its your life not mine. You can do anything you want. You can couple with anyone you like. As a teenager, perasaan cinta memang wujud antara lelaki dan perempuan. But for me, itu hanya cinta monyet. Cinta yang tidak matang. Sebelum bercinta lebih baik bersiapkan diri dengan hati yang tabah dan cekal. Dan jangan sampai bercinta akhirnya mengundang dosa. Okay.



Untuk kawan diluar sana. Kalau kau benar-benar seorang ‘Kawan’ bukan ‘Perampas’ lebih bagus tidak melakukan perkara yang boleh merosakkan hidup kawan. Contoh. Berborak mesra dengan kekasih kawan sendiri ditwitter or facebook. Berbaloi? Sangat tak. Sudah terang lagi bersuluh benda yang kau buat boleh retakkan hubungan mereka. Si wanita mana yang tidak cemburu kalau teman lelaki borak mesra dengan kawan sendiri? Tapi kalau kau suka kekasih diaditambah pula hati kau yang batu, memang kau akan buat. Tapi kalau kau sayang kawan, kau tak akan buat. Kau akan simpan perasaan suka dan biarkan ia hilang dek masa. Kawan lebih penting dari kekasih. Benar. Bukti. Sebelum kita mempunyai kekasih. Siapa yang menjadi pendengar yang setia? Kawan. Siapa yang menjadi crying shoulder? Kawan. Siapa yang tolong waktu susah? Kawan. Siapa yang buat kita tersenyum? Kawan. Siapa yang tukar lampin? Emak. Lagipun, persahabatan kekal abadi. Tidak seperti couple. Hanya kekal disaat masing-masing masih mencintai. Perasaan sayang cinta dan suka sudah lama wujud sebelum couple. Ianya atom-atom yang menjalinkan hubungan persahabatan antara kita dan kawan. Kesimpulannya. Guys. Sayangi kawan kita yang banyak kita habiskan masa bersama. Even sometimes kita bergaduh or bertikam lidah. Actually nobody yang tak sayang cinta dan suka kawan sendiri. Tak kisah kawan itu jantina lelaki atau perempuan. Persahabatan bebas dijalinkan dengan sesiapa. Termasuk yang tua dan yang muda dari kita.

Tamat.

Coretan yang bosan mungkin. I’ve no idea acano nak describe about cinta & persahabatan. So aku gabungkan dua elemen dalam satu cerita pendek gila berserta pandangan aku diakhir cerita. Aku guna bahasa ibunda(BM) sedikit bahasa ibutirida(BI). Sekian. BETA MOHON KEMAAFAN JIKA PANDANGAN BETA KAU TAK SUKA ATAU SETUJU! DO I CARES? NO! HAHAHAHA KBAI.
Naneun,
PUJA: MahfuzahMalik





Share |

Monday, February 20, 2012

What is love? Apa itu cinta?

Aku nak tau apa maksud fenomena yang hampir semua orang pernah atau tengah lalui ni. ke korang je yang ingat itu cinta? "oh, i'm in love." or are you? 'love' in this context is cinta, not sayang, not suka.




aku tak rasa perasaan malu berselisih dengan kawan sekolah tu cinta, nor the butterflies in the tummy when you see him/her. tak juga perasaan nak jumpa sentiasa. texting setiap masa, calling memalam buta, tersengih sengsorang macam otak tak center. sebab angaukan si dia.


sebelum tu, tengok dulu ni. sesape yang internet mencabar keimanan bolehlah baca dulu sementara tunggu video ni ye. heh heh. sebenarnya aku tengah dalam mood HP ni. FB profile aku dah macam HP page gayanya, penuh dengan video youtube and quotes from Dear Mr Potter. aku memang sentiasa cek out youtube cari video baru yang best-best, heh heh.

"HP is about the magic of love. the love of a parent, more powerful than any other force on earth. the love that holds friends together. love that binds, strengthens and protects. HP taught me more about love than any other book. no mere children book could accomplish that" - Dear Mr Potter.




"love is the strongest power there is" - JKR ♥



habis, what the hell is cinta?


aku taktau. ya. aku taktau.

 



aku pernah merasa setakat suka-suka dan sampai duka-duka, tapi cukuplah aku panggil itu perasaan biasa. kuat, tapi tak sekuat cinta. mungkin aku tak sedar aku pernah berlovey-dovey. mungkin sebab cinta hanya untuk yang paling istimewa, exclusive untuk yang halal, jadi aku tak mengaku. mungkin sebab cinta, memang aku tak pernah tau. takkan ada kuiz yang ada jawapan tepat. takkan wujud alat untuk ukur perasaan kita. tapi kalau tanya aku, memang aku cakap aku tak pernah rasa cinta.

woaaah sekali sekala berjiwang, terus ini hasilnya! ok sambung. aku tak pernah rasa cinta.

and i'm okay with that. kenapa nak cepat-cepat? we're still young what. macam aku salu kata "kalau ada, ada. kalau takde, takpe."









lagipun gua tak pernah kapel. bukan kapel itu chenta kah bak kata dak-dak zaman sekarang?



so, apa kejadahnya love?


let's ask Tumblr The Therapist.





This can be a good one, the truth, even. if you minus the fact that you love because of looks, assets, personalities, minds, hearts, tensions, incidents, companions, securities, and others, oh and because they love you first. so... this should be an unconditional love. maybe suicidal too.





also suicidal. oh well, maybe this is what true love is all about, eh? i can take it if the worst side isn't something which will affect you, like infidelity or over-the-top jealousy, or the laziness to carry out his responsibilities properly.



 


I agree. Taylor Swift's songs were meaningless to me. but those songs were what i kept on playing once upon a time. other love songs too, it's amazing how they can speak your mind and scream your heart when all you do is listen, smile or cry. awww.  you can even arrange the songs to represent your own story. but I don't agree on the love part. songs just have the magic, not because of love.





this is what i've been thinking since forever about what love should be. it should be with someone who i can be myself with and tell anything to. he might not understand, but he'll listen. who i can share a comfortable silence without being awkward, respects my interests and anything that matters, won't get bored of me, won't judge me. i believe that best friends falling in love and sharing lives are the best things in the world. you know one another, you accept each other and don't have to pretend to be someone else or someone better. you already have a solid foundation. you love him because you know him, not that you get to know him because you love him. i think that's the best relationship in the world. isn't it perfect? 

if i'm lucky enough or deserve someone like that, or if he even exists.





kalau bukan cinta perasaan ni, apa lagi?


you might experience something called a crush. a for-fun-crush with no fear, no worry and nothing hurts. or a serious crush with tears, jealousy and everything hurts. or you're being lonely. or hormones explosions. or the need to have someone to fancy. or boredom. or obsessions. or peer pressure. or tv influence. or being used to having someone that you constantly have the urge to find someone new to replace the old one. for that, i pity you.

man up la sikit, girl power la sikit. tak lengkap ke hidup kalau kredit tak berkurangan, kalau pada malam yang sunyi, pagi yang gelap, takde sape nak teman?





we've all been in at least one of the situations above right? don't deny it, don't defy it. cinta itu fitrah. tapi dalam kes yang cinta selalu diberi makna lain dan imej buruk, i need to rephrase - perasaan itu fitrah. Nabi Muhammad tak pernah halang umat dia merindui dan mencintai. asalkan tak ikut nafsu, kawal tingkah laku. so what kalau kau syok sendiri? kalau kau makan hati? appreciate the beauty of it. experience the misery of it. it's what having a heart is all about.


tapi perasaan juga boleh jadi fitnah. i'm not a 'hollier-than-thou', jadi aku takkan cakap "oh, zina hati, zina itu ini, hentikan!" Hati dan perasaan takleh dikawal. sebab tu tuhan kasi kita akal. untuk kawal nafsu dan perbuatan. Islam tak susah, tak juga mudah. so chill, takyah sikit-sikit gelabah. tak buat semua tu, alhamdulillah. tapi jangan pulak rasa orang yang buat tu "kau akan dilaknat Allah!" haih.


hapdet : kalau dua lovebirds mengaku bercouple, tapi tak rindu dengan syahwat (zina hati), tak lupa dunia, tak lagha sangat, tak berdua-duaan, niat nak nikah, kira cuba ikut syariat. takkan nak cakap "kau kapel, haram! dosa oi" tak pasal-pasal. padahal dorang dah cukup jaga dah tu, kasi kredit sikitla daripada kritik tak kena tempat.
kita dah biasa fikir couple ni makwe pakwe berpelukan, pegang tangan. dah biasa dgr orang canang kapel haram. padahal kawan2 laki pompuan pun kalau buat benda sama, haram jugak. tak semestinya bercinta, mesti buat benda tak elok. tak semestinya nama tak kapel, tak buat benda teruk. mindset tu cubalah set ikut logic sikit.

status doesn't mean anything. actions do mean something.



oh camtu. jadi?


jadi aku nak kasi nasihat ni, ehhem. if you like someone, don't overrate or overstate what you're feeling. "I love you" said to the person or written in a diary won't do any good. in case you haven't noticed, people change, feelings fade away. if you still want to let the person know or daydream about it everywhere you go, make sure it's the truth. you like him/her, and it might be nothing months later, so don't start hoping or planning a wedding





but here's another tip. don't tell him/her unless you're serious about it and/or want to plan a wedding indeed. otherwise, don't let your actions speak for you. girls always know and boys, er, cepat perasan. stop the texting, calling, all those temporary craps that will be nothing. the feelings will go away. if they don't, then it's another story. a love story, maybe.





and don't love for any other reason than love itself.




sejak sekolah rendah trend couple ni dah ada. zaman aku paling tak innocent - ada geng yang rasa sekolah tu kitorang punya, siap ada nama dan identiti tersendiri, buli manja junior-junior, nak kenal apa itu suka apa itu pakwe, dak-dak gempak ah konon ni - ialah masa sekolah rendah. tapi time tu aku dah rasa "couple? nonsense!"

kenapa nak kapel segala? suka jelah macam biasa. bukan nak kahwin pun. perlu ke nak cop orang? aku rasa couple perlu kalau nak serious. kalau tak, no to the way. aku maksudkan couple yang label k, bukan couple yang buat bukan-bukan.


itu visi seorang calon UPSR. sekarang dah lepas SPM dah pun. visi kekal sama, tapi lebih mantop.






sorry, tapi aku memang dari dulu tak tahan ngan orang yang couple clash macam kitaran bulan. couple main-main satu hal, couple betul-betul bahagia bagai nak rak bila clash macam mati anak tapi ulang cycle yang sama sebulan kemudian, itu pun satu hal. aku ada hal la dengan dua-dua hal ni.


hal pertama, yang main-main. dah tau tujuan mutlak tak berapa murni, iaitu bukan suka betul-betul pun tapi lebih kepada mencuba, mengidam makwe dan sebagainya, tolong jangan guna perkataan love boleh tak? hal kedua, yang betul-betul tapi selalu bertukar kekasih hati lain-lain. tolong jangan hilangkan kenaifan kau, bazirkan air mata kau untuk setiap orang yang kau rasa kau 'cinta', tapi dapat target baru, yang lepas lupa, ulang benda sama.


cinta ke tu?







jadi aku tanya korang. apa tu cinta? pernah ke? *kening-kening*









Share |

Saturday, February 18, 2012

the awesome moment when..

that awesome moment when you are in a car with your friends or family,listening to the radio.
everybody in your car sing -along,then traffic light merah.your car berhenti but the radio still on,and you guys keep singing.
then tengok kereta sebelah,there's a couple,also tengah seronok sing along together without pandang kiri kanan.
then you look at their mouth and.... bang! they sing the same song with you guys.yeah,we sing along.
then, semua orang dalam kereta pandang kat depa,and depa buat don't je sebab seronok menyanyi jugak.
then you just staring at them,tapi depa still tak perasan juga.
then lampu hijau,that car meluncur laju,and the awesome moment just gone.


maaf lari tema.sekadar ingin berkongsi.peace.





Share |

Thursday, February 16, 2012

The best moment in everyday life.

Assalamulaikum,
Hai semua pejuang-pejuang '94.
hari ni aku nak kongsi satu benda la, benda ni cikgu tuisyen chemistry aku tulis kat dalam note yang dia bagi dekat kitaorang tahun lepas, dan aku rasa bagus juga kalau letak dekat sini. 20 benda yang boleh membuatkan korang senyum yang mungkin boleh berlaku bila-bila masa sahaja. Sebenarnya dia bagi aku 22, tapi aku tak rasa lagi dua tu macam, erm.... appropriate XD Owh, mintak maaf ye kalau gaya penulisan aku ni macam tak berapa sesuai dengan korang. (: Aku suka guna smiley, tapi aku cuba kurangkan dekat sini ye.

20. Enjoying a ride down the country side.
19. Going to sleep listening to the pouring rain outside.
18. Getting out of the shower and wrapping yourself with a warm fuzzy towel.
17. Being a part in an interesting conversation.
16. Watching the sunset.
15. Sharing a wonderful dinner with your friend.
14. "Accidentally" hearing someone say something good about you.
13. Having a great time with your friends.
12. Visiting an old friend of yours and remembering great memories.
11. Listening to your favorite song on the radio.
10. Finding some money in some old pants. (this one i like XD)
09. Laughing without a reason.
08. Laughing at yourself. (yup, very true)
07. Laughing till your stomach hurts.
06. Passing your final exam with good grades. (of course happy)
05. Feeling this movement in your body when you see this "special" someone.
04. Listening to a song that reminds you of an important person in your life.
03. Hearing someone telling you "I Love You".
02. Seeing the one you love happy.
01. Falling in love (:




Share |

Tuesday, February 14, 2012

Sahabat Internet?

Assalamualaikum semua,
Anda semua sihat?
Kalau tak cepat-cepat pergi jumpa doktor ye.


Keretapi : Eh, sape pulak mamat ni?
Afhan : Agaklah, kenape dia ade sini?
Syaza : *hehe*


Owh, lupa pulak aku, *ehem*
Hai semua *awkward*
Haaaaaa...... Nama aku Ali,
Aku ni budak daripada Subang Jaya,
Dalam 3 minggu lepas tak silap, Syaza (salah seorang menteri)  invite aku untuk menjadi salah seorang penulis di blog ni,
Aku pun, "erm, boleh jugak".
So, sila beri tunjuk ajar ye \(^_^)/
Untuk first post ni aku nak bincangkan tentang sahabat,
Kan theme bulan ni Love and Relationship. Hehehe.
Tekan "read more" tu ok =/=







Share |

Hari Kekasih ? Boleh blah .

Salam alaykum. Hyep uolsss.

Alhamdulillah, dah masuk bulan februari. Rasa macam sekejap je masa berlalu. Dan semakin hari, semakin dekat keputusan SPM nak keluar. Dengar-dengar 22 Mac 2012 ni. Entah betul entah tak. Tapi ada juga yang kata end of Februari or early of March. Yelah, STAM or Sijil Tinggi Agama Malaysia dah keluar. Bulan Januari pulak tu. Selalunya bulan Mac. Mungkin sebab calon sikit kut .

Okey dah siap cerita pasal keputusan SPM bila nak keluar.

Disebabkan dah masuk bulan Februari ni, banyak pula Apps mahupun Games yang bertemakan Valetine's Day kat facebook. Valentine's Day ; 14 February .. eh ? Hari ni 14 Februari !!.. so, ramai tak yang ucap Happy Valentine's Day kat korang ?

Eeeeeeeeee ,, kan ucap Valentine's Day tu haram. Sambut lagi la haram.
Memanglah haram. Dan ada fatwa yang memfatwakan pengharaman bagi umat Islam menyambut atau mengucapkan selamat hari kekasih. Okey la, aku pun bukannya nak berdakwah sangat. Cuma haram bagi umat Islam, tapi mungkin tidak bagi yang bukan Islam. Hidup dalam masyarakat berbilang bangsa dan agama memang agak complicated sikit. Cewaaaahhhh . Betul apa !



Fatwa Pengharaman Dari Menyambut Hari Kekasih a.k.a Valentine's Day

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71 yang bersidang pada 22-24 Nov 2005 telah membincangkan Hukum Orang Islam Menyambut Perayaan Valentine’s Day.

Muzakarah berpandangan bahawa ajaran Islam amat mengutamakan kasih sayang dan tidak ada hari tertentu di dalam Islam bagi meraikannya.

Oleh itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.

Bukti-bukti Hari Valentine masih merupakan upacara ritual keagamaan umat Kristian iaitu :

i. Di dalam laman web Spiritrestoration.org: The Premier, Ecumenical Christian Website. A Resource For Mature Christians and Scholars di bawah topik Definition of religious Holy Days (Pengertian Hari-hari Suci keagamaan), di bawah indeks Saint Valentine’s Day menyebut bahawa: “Christian celebration of the love of God presented in Jesus and in the lives of Christian believers. St Valentine was a 3rd century martyr. This day is widely observed in the USA as a secular celebration of love.”

Bermaksud : Perayaan Kristian terhadap kecintaan kepada Tuhan, dipersembahkan buat Jesus dan di kalangan penganut Kristian, St. Valentine merupakan syahid abad ketiga. Hari ini dilihat begitu meluas sekali dirayakan di USA sebagai perayaan cinta di zaman sekular.

ii. Termaktub di dalam laman web Catholic Encyclopedia pengiktirafan bahawa walau dalam apa jua versi berkenaan dengan St. Valentine, kesemua mereka adalah dianggap sebagai syahid. Petikan menyebut : At least three different Saint Valentines, all of them martyrs, are mentioned in the early martyrologies under date of 14 February.

Bermaksud : Sekurang-kurangnya terdapat tiga orang St. Valentine yang berbeza, kesemua mereka merupakan syahid, ianya disebut sebagai golongan syahid yang terawal pada tarikh 14 Februari.

iii. Britain Broadcasting Company (BBC) News Online Network melaporkan pada hari Ahad, 14 Februari 1999 bahawa terdapat dakwaan daripada biarawan di Gereja St. John Duns Scotus di Glasgow, Scotland bahawa wujudnya tulang Valentine yang syahid, ianya merupakan servis istimewa hari Valentine pada hujung minggu serta diletakkan di ruang pameran sebagai pameran umum dengan termaktub di atas kerandanya tulisan ‘Corpus St. Valentine Martyris’.

Dikatakan bahawa mayatnya telah diletakkan di ruang sayap Gereja St. Francis semenjak berabad lamanya, dan enam tahun lepas mereka baru sahaja meletakkannya di dalam keranda kayu di dalam kotak kadbod di atas almari berhampiran rumah gereja.

iv. Nama St. Valentine juga sering digunakan oleh gereja-gereja Roman Katolik bersempena mengingati jasa-jasa tokoh agama tersebut, seumpama:-

a. St. Valentine Church di Philadelphia, Pennsylvania
b. St. Valentine’s Catholic Church di Peru, Illinois
c. St. Valentine Church di Bethel Park, Pennsylvania
d. St. Valentine Church di Thonstetten, Moosburg, Munich
e. St. Valentine Church di Buffalo, New York

Adalah jelas bahawa tidak ada istilah Hari Kekasih atau Valentine’s Day dalam Islam. Hakikatnya, adalah tidak boleh orang-orang Islam menyertainya kerana hari tersebut adalah hari perayaan bagi umat Kristian berdasarkan asal-usul kemunculannya yang dipenuhi dengan unsur-unsur ritual keagamaan.

Apabila perayaan itu berunsurkan keagamaan, bergabung dengan mereka bermakna mengakui agama mereka dan meredhai kekufuran yang ada pada mereka. Maka para ulama berpendapat, bahawa umat Islam tidak boleh bergabung dalam dalam perayaan orang-orang kafir.


Wallahualam Bissawab.

So, Hari Kekasih a.k.a Valentine's Day ? Boleh blah.. Ada akal kita pakai, ada ilmu kita guna. Selamat beramal . Haha :D

"Bagi akal itu ada penghujungnya, begitulah juga dengan sabar yang mana ada penghujungnya." - Wasiat Imam Syafie r.a










Share |

Saturday, February 11, 2012

mangkuk ayam = REALLY SUCKS

Kau ni sebenarnya MANGKUK AYAM kalau
  1. kau dah ngantok tahap ghaban pastu kau tahan ngantok tu.
  2. kau dah study gila-gila untuk nak exam tapi hari exam kau lupa beli pen, correction tape, etc sebab dah habis pakai masa study.
  3. kau tweet selang seminit cakap pasal cinta kau.
  4. kau buat tumblr and kau blog pasal pakwe/makwe kau and kau guna syg-bi dekat tumblr and kau tak expect orang akan terbaca when they're viewing for cool photos and you know what they felt masa tu? tafakkkkkk
  5. kau tunggu kakak/mak/bibik kau masakkan untuk kau pastu act macam boss, datang duduk makan je tak reti menolong langsung. pemalas gila! haram kau tau tak perangai camtu!
  6. kau balas dendam balik apa yang orang buat kat kau. tapi kalau tak leh tahan, buat prank takpe. ala, Allah dah prepare something best for them. so, don't interrupt the plan. *NOTE-TO-SELF
  7. kau act macam kau cool enough, beli ipod, BB, Samsung Galaxy S, and electronic gadget yang laen just because wanna show off to people. nak kasi peeps rasa woowww hebatnya kau. padahal dalam hati, peeps akan menyumpah habis-habis walaupun kau beli bukan guna duit peeps to buy it. kau rosakkan imej kau sendiri. bravo.
  8. kau jumpa kawan kau bawak bofren kau sekali. habis semua topik kau nak cakap ngan kawan kau terganggu. so, itu adalah tindakan yang agak bangang sebenarnya. tapi kalau bofen kawan kau tu kawan kau, tak jadi hal.
  9. kau nak berubah jadi baik tapi kau terikut kawan kau sebab kau ni cepat terpengaruh pastu bising-bising kata dunia ni kejam untuk kau. tak baik kau tau, tak blame diri sendiri instead of blaming others. tu namanya kau tak berubah lagi and kau tu namanya nak berubah takda kesungguhan at all.
  10. kau crushing dekat kawan bofren kau.
  11. kau kena usik dengan deskmate kawan-kawan muet kau sebab ada antara dorang yang crush kat kat kau, pastu kau bangun and blah. macam sh*t. buat bodoh tak boleh ke kau? they're just testing how you'll react and of course you need to be cool.
  12. kau buat salah ngan orang tapi haram nak mintak maaf.
  13. kau tanya orang then orang reply tapi bila orang tanya kau, kau diam membisu bak kena sengat tebuan tak boleh nak reply back. memang pastu padan muka kau orang malas nak layan kau.
  14. kau bajet retis reply semua comments kengkawan kau pendek-pendek je padahal dorang reply boleh kata cam karangan. kau reply k and time tu kengkawan kau komfem berasap. better kau reply potassium kau tau. at least kurang menyakitkan hati.
  15. kau pandai menyakitkan hati orang tapi tak reti soothe them back.
  16. kau pretend kau hebat tapi kena usik sikit dah gelabah.
  17. kau kutuk kawan baik kau dekat kawan baik kau yang lain. ni warga perempuan suka buat. cam haram sungguh.
  18. kau cakap banyak depan orang yang tengah sakit kepala. apa kau ingat segala kata-kata kau tu sedap didengar habis-habis ah? petuihh. orang sakit kepala kau jangan kacau, kang kena tendang sampai ke Antartika kang!
  19. kau bajet baik depan kengkawan kau, tapi ngan adik-beradik kau layan cam taik. kau ni hidup dengan siapa dari kau lahir sebenarnya? lupa daratan betul.
  20. kau baca ni kau teringat kengkawan kau yang berperangai cam aku state kat atas-atas ni. harharhar!

p/s : random post. aku lari jap dari tema. nanti next entry i'll come back and become your Dr Love. kbai




Share |

Thursday, February 9, 2012

Boy-Girl Relationship ♥

Assalamualaikum :)

A few days ago, there's this one question on stuff@school's Facebook wall. It was a question from Alycia Lim, a journalist from The Star, about teenagers' opinions on Boy-Girl Relationships ( i.e. Relationships during school years )



Shelbie's and my comments were noticed by Alycia, along with a few others, and she was interested to interview us (over the phone) to find out more about our thoughts. So, yeahh, I rambled quite a lot, but she was really, really intrigued when I told her I've only met him around 10 times in the almost-two-years I've known him. Gila, kan?


*switch language*

Mungkin ada orang tertanya-tanya macam mana kiteorang boleh bertahan dalam long-distance relationship (LDR) ni. And hubungan kiteorang ni bukannya macam pasangan kekasih pun. Sangat-sangat tak nampak macam kekasih langsung. Tak adanya 'Baby, I miss you sayang.' or 'Darling, I shayunk kat you cangat-cangat!' semua tu. Buat sakit perut mual tekak aku je. -.-''

Untuk aku, the most important thing to make a relationship happens is TRUST. Yes, as cliche as it might be, without trust, nothing will work out. And kiteorang ni, bukan saja-saja berhubungan, berkasih sayang segala bagai tu. Bukan macam sesetengah orang yang bercinta bukan main nak rak, tapi lepas sebulan dua, berpisah. Lepas tu, terus sangkut kat orang lain. Cinta apa tu, cinta monyet? Pirahhhhhh.

For us, we are very serious, yes, VERY SERIOUS about this. There's absolutely no secrets in the family. Mak ayah aku dah tahu pasal dia, dah pernah jumpa dia, and same goes to his side. I've been to his house twice, makan lunch dengan mak dan kakak-kakak dia, lepak dengan adik dia semua. Every time aku keluar dengan dia, adik aku yang kecil tu mesti ada. Dan adik aku tu pun, bukan main suka lagi dapat usik si dia.

So, yeah, kiteorang memang seriously berdoa dan berharap this thing do work out in the end, insyaAllah. Kalau ada rezeki, ada jodoh, ada peluang untuk membina masjid, Alhamdulillah. :) Kalau tak ada, Allah knows what's best for us, kan?

Okay okay okay, ni dah melalut panjang. The reason aku post benda ni is to ask your opinions on Boy-Girl Relationships. What do you think about students who are involved in a relationship while they are at school? Any thoughts and comments from you guys are really appreciated :)

Komen jangan tak komen ye :)




Share |

Sunday, February 5, 2012

Cinta Rasulullah SAW Kepada Umatnya.

Assalamualaikum, Salam Maulidur Rasul buat semua.

Memandangkan hari ini merupakan sambutan Maulud Nabi, aku nak kongsi satu cerita yang mungkin kebanyakan di antara kita sudahpun tahu. Tapi, tak apa, tak ada salahnya jika kita membaca kembali detik-detik terakhir Rasulullah SAW di muka bumi ini, sebagai tanda ingatan kita kepada baginda SAW.


*************************************************************

Diriwayatkan bahawa surah Al-Maaidah ayat 3 diturunkan pada saat sesudah waktu asar iaitu pada hari Jumaat di padang Arafah pada musim haji penghabisan (Wada’). Pada masa itu Rasulullah SAW berada di Arafah di atas unta. Ketika ayat ini turun Rasulullah SAW tidak begitu jelas penerimaannya untuk mengingati isi dan makna yang terkandung dalam ayat tersebut. Kemudian Rasulullah SAW bersandar pada unta beliau, dan unta beliau pun duduk perlahan-lahan. Setelah itu turun malaikat Jibril AS dan berkata,

Wahai Muhammad, sesungguhnya pada hari ini telah disempurnakan urusan agamamu, maka terputuslah apa yang diperintahkan oleh Allah SWT dan demikian juga apa yang terlarang olehnya. Oleh itu kamu kumpulkan para sahabatmu dan beritahu kepada mereka bahwa hari ini adalah hari terakhir aku bertemu dengan kamu.

Setelah Malaikat Jibril AS pergi maka Rasulullah SAW pun berangkat ke Mekah dan terus pergi ke Madinah. Setelah Rasulullah SAW mengumpulkan para sahabat beliau, maka Rasulullah SAW pun menceritakan apa yang telah diberitahu oleh malaikat Jibril AS. Apabila para sahabat mendengar hal yang demikian maka mereka pun gembira sambil berkata, “Agama kita telah sempurna. Agama kila telah sempurna.”

Apabila Abu Bakar ra. mendengar keterangan Rasulullah SAW itu, maka ia tidak dapat menahan kesedihannya maka ia pun kembali ke rumah lalu mengunci pintu dan menangis sekuat-kuatnya. Abu Bakar ra. menangis dari pagi hingga ke malam. Kisah tentang Abu Bakar ra. menangis telah sampai kepada para sahabat yang lain, maka berkumpullah para sahabat di depan rumah Abu Bakar ra. dan mereka berkata: “Wahai Abu Bakar, apakah yang telah membuat kamu menangis sehingga begini sekali keadaanmu? Seharusnya kamu merasa gembira sebab agama kita telah sempuma.” Mendengarkan pertanyaan dari para sahabat maka Abu Bakar ra. pun berkata, “Wahai para sahabatku, kamu semua tidak tahu tentang musibah yang menimpa kamu, tidakkah kamu tahu bahawa apabila sesualu perkara itu telah sempuma maka akan kelihatanlah akan kekurangannya. Dengan turunnya ayat tersebut bahwa ia menunjukkan perpisahan kita dengan Rasulullah SAW. Hasan dan Husein menjadi yatim dan para isteri nabi menjadi janda.

Selelah mereka mendengar penjelasan dari Abu Bakar ra. maka sadarlah mereka akan kebenaran kata-kata Abu Bakar ra., lalu mereka menangis dengan sekuat-kuatnya. Tangisan mereka telah didengar oleh para sahabat yang lain, maka mereka pun terus memberitahu Rasulullah SAW tentang apa yang mereka lihat itu. Berkata salah seorang dari para sahabat, “Ya Rasulullah SAW, kami baru kembali dari rumah Abu Bakar ra. dan kami dapati banyak orang menangis dengan suara yang kuat di depan rumah beliau.” Apabila Rasulullah SAW mendengar keterangan dari para sahabat, maka berubahlah muka Rasulullah SAW dan dengan bergegas beliau menuju ke rumah Abu Bakar ra.. Setelah Rasulullah SAW sampai di rumah Abu Bakar ra. maka Rasulullah SAW melihat kesemua mereka yang menangis dan bertanya, “Wahai para sahabatku, kenapakah kamu semua menangis?” Kemudian Ali ra. berkata, “Ya Rasulullah SAW, Abu Bakar ra. mengatakan turunnya ayat ini adalah tanda bahwa waktu wafatmu telah dekat. Adakah ini benar ya Rasulullah?.” Lalu Rasulullah SAW berkata, “Semua yang dikatakan oleh Abu Bakar ra. adalah benar, dan sesungguhnya waktu untuk aku meninggalkan kamu semua telah dekat”. Setelah Abu Bakar ra. mendengar pengakuan Rasulullah SAW, maka ia pun menangis sekuat-kuatnya hingga jatuh pengsan.

Sementara ‘Ukasyah ra. berkata kepada Rasulullah SAW, ‘Ya Rasulullah, waktu itu saya anda pukul pada tulang rusuk saya. Oleh itu saya hendak tahu apakah anda sengaja memukul saya atau hendak memukul unta baginda.” Rasulullah SAW berkata, “Wahai ‘Ukasyah, Rasulullah SAW sengaja memukul kamu.” Kemudian Rasulullah SAW berkata kepada Bilal ra, “Wahai Bilal, kamu pergi ke rumah Fathimah dan ambilkan tongkatku kemari.” Bilal keluar dari masjid menuju ke rumah Fathimah sambil meletakkan tangannya di atas kepala dengan berkata, “Rasulullah telah menyediakan dirinya untuk dibalas [diqishash].”

Setelah Bilal sampai di rumah Fathimah maka Bilal pun memberi salam dan mengetuk pintu. Kemudian Fathimah ra. menyahut dengan berkata, “Siapakah di pintu?.” Lalu Bilal ra. berkata, “Saya Bilal, saya telah diperintahkan oleh Rasulullah SAW unluk mengambil tongkat beliau.” Kemudian Fathimah ra. berkata, “Wahai Bilal, untuk apa ayahku minta tongkatnya.” Berkata Bilal ra, “Wahai Fathimah, Rasulullah SAW telah menyediakan dirinya untuk diqishash.” Bertanya Fathimah ra. lagi, “Wahai Bilal, siapakah manusia yang sampai hatinya untuk menqishash Rasulullah SAW?” Bilal ra. tidak menjawab perlanyaan Fathimah ra., Setelah Fathimah ra. memberikan tongkat tersebut, maka Bilal pun membawa tongkat itu kepada Rasulullah SAW. Setelah Rasulullah SAW menerima tongkat tersebut dari Bilal ra. maka beliau pun menyerahkan kepada ‘Ukasyah.

Melihat hal yang demikian maka Abu Bakar ra. dan Umar ra. tampil ke depan sambil berkata, “Wahai ‘Ukasyah, janganlah kamu qishash Rasulullah tetapi kamu qishashlah kami berdua.” Apabila Rasulullah SAW mendengar kata-kata Abu Bakar ra. dan Umar ra. maka dengan segera beliau berkata, “Wahai Abu Bakar, Umar dudukiah kamu berdua, sesungguhnya Allah SWT telah menetapkan tempatnya untuk kamu berdua.” Kemudian Ali ra. bangun, lalu berkata, “Wahai ‘Ukasyah! Aku adalah orang yang senantiasa berada di samping Rasulullah oleh itu kamu pukullah aku dan janganlah kamu menqishash Rasulullah” Lalu Rasulullah SAW berkata, “Wahai Ali duduklah kamu, sesungguhnya Allah SWT telah menetapkan tempatmu dan mengetahui isi hatimu.” Setelah itu Hasan dan Husein bangun dengan berkata, “Wahai ‘Ukasyah, bukankah kamu tidak tahu bahwa kami ini adalah cucu Rasulullah, kalau kamu menqishash kami sama dengan kamu menqishash Rasulullah” Mendengar kata-kata cucunya Rasulullah SAW pun berkata, “Wahai buah hatiku duduklah kamu berdua.” Berkata Rasulullah SAW, “Wahai ‘Ukasyah pukullah saya kalau kamu hendak memukul.”

Kemudian ‘Ukasyah berkata, “Ya Rasulullah SAW, engkau telah memukul saya sewaktu saya tidak memakai baju.” Maka Rasulullah SAW pun membuka baju. Setelah Rasulullah SAW membuka baju maka menangislah semua yang hadir. Setelah ‘Ukasyah melihat tubuh Rasulullah SAW maka ia pun mencium badan beliau dan berkata, “Saya tebus engkau dengan jiwa saya ya Rasulullah, siapakah yang sanggup memukulmu. Saya melakukan begini adalah sebab saya ingin menyentuh badanmu yang dimuliakan Allah dengan badan saya. Dan Allah menjaga saya dari neraka dengan kehormatanmu.” Kemudian Rasulullah SAW berkata, “Dengarlah kamu sekalian, sekiranya kamu hendak melihat ahli syurga, inilah orangnya.” Kemudian semua para jemaah bersalam-salaman atas kegembiraan mereka terhadap peristiwa yang sangat genting itu. Setelah itu para jemaah pun berkata, “Wahai ‘Ukasyah, inilah keuntungan yang paling besar bagimu, engkau telah memperolehi derajat yang tinggi dan bertemankan Rasulullah SAW di dalam syurga.”

Apabila ajal Rasulullah SAW makin dekat maka beliau pun memanggil para sahabat ke rumah Aisyah ra. dan beliau berkata: “Selamat datang kamu semua semoga Allah SWT mengasihi kamu semua, saya berwasiat kepada kamu semua agar kamu semua bertaqwa kepada Allah SWT dan mentaati segala perintah-Nya. Sesungguhnya hari perpisahan antara saya dengan kamu semua hampir dekat, dan dekat pula saat kembalinya seorang hamba kepada Allah SWT dan menempatkannya di syurga. Kalau telah sampai ajalku maka hendaklah Ali yang memandikanku, Fadhl bin Abbas hendaklah menuangkan air dan Usamah bin Zaid hendaklah menolong keduanya. Setelah itu kamu kafanilah aku dengan pakaianku sendiri apabila kamu semua menghendaki, atau kafanilah aku dengan kain yaman yang putih. Apabila kamu memandikan aku, maka hendaklah kamu letakkan aku di atas balai tempat tidurku dalam rumahku ini. Setelah itu kamu semua keluarlah sebentar meninggalkan aku. Pertama yang akan menshalatkan aku ialah Allah SWT, kemudian yang akan menshalat aku ialah Jibril AS, kemudian diikuti oleh malaikat Israfil, malaikat Mikail, dan yang akhir sekali malaikat lzrail berserta dengan semua para pembantunya. Setelah itu baru kamu semua masuk bergantian secara berkelompok bershalat ke atasku.”

Setelah para sahabat mendengar ucapan yang sungguh menyayat hati itu maka mereka pun menangis dengan nada yang keras dan berkata, “Ya Rasulullah, engkau adalah seorang Rasul yang diutus kepada kami dan untuk semua, yang mana selama ini engkau memberi kekuatan dalam penemuan kami dan sebagai penguasa yang menguruskan perkara kami. Apabila engkau sudah tiada nanti kepada siapakah akan kami tanya setiap persoalan yang timbul nanti?.” Kemudian Rasulullah SAW berkata, “Dengarlah para sahabatku, aku tinggalkan kepada kamu semua jalan yang benar dan jalan yang terang, dan telah aku tinggalkan kepada kamu semua dua penasihat yang satu daripadanya pandai bicara dan yang satu lagi diam saja. Yang pandai bicara itu ialah Al-Quran dan yang diam itu ialah maut. Apabila ada sesuatu persoalan yang rumit di antara kamu, maka hendaklah kamu semua kembali kepada Al-Quran dan Hadis-ku dan sekiranya hati kamu itu berkeras maka lembutkan dia dengan mengambil pelajaran dari mati.”

Setelah Rasulullah SAW berkata demikian, maka sakit Rasulullah SAW bermula. Dalam bulan safar Rasulullah SAW sakit selama 18 hari dan sering diziarahi oleh para sahabat. Dalam sebuah kitab diterangkan bahwa Rasulullah SAW diutus pada hari Senin dan wafat pada hari Senin. Pada hari Senin penyakit Rasulullah SAW bertambah berat, setelah Bilal ra. menyelesaikan azan subuh, maka Bilal ra. pun pergi ke rumah Rasulullah SAW. Sesampainya Bilal ra. Di rumah Rasulullah SAW maka Bilal ra. pun memberi salam, “Assalaamualaika ya rasulullah.” Lalu dijawab oleh Fathimah ra., “Rasulullah SAW masih sibuk dengan urusan beliau.” Setelah Bilal ra. mendengar penjelasan dari Fathimah ra. maka Bilal ra. pun kembali ke masjid tanpa memahami kata-kata Fathimah ra. itu. Apabila waktu subuh hampir hendak lupus, lalu Bilal pergi sekali lagi ke rumah Rasulullah SAW dan memberi salam seperti permulaan tadi, kali ini salam Bilal ra. telah di dengar oleh Rasulullah SAW dan baginda berkata, “Masuklah wahai Bilal, sesungguhnya penyakitku ini semakin berat, oleh itu kamu suruhlah Abu Bakar mengimamkan shalat subuh berjemaah dengan mereka yang hadir.” Setelah mendengar kata-kata Rasulullah SAW maka Bilal ra. pun berjalan menuju ke masjid sambil meletakkan tangan di atas kepala dengan berkata, “Aduh musibah.”

Setelah Bilal ra. sampai di masjid maka Bilal ra. pun memberitahu Abu Bakar tentang apa yang telah Rasulullah SAW katakan kepadanya. Abu Bakar ra. tidak dapat menahan dirinya apabila ia melihat mimbar kosong maka dengan suara yang keras Abu Bakar ra. menangis sehingga ia jatuh pingsan. Melihatkan peristiwa ini maka riuh rendah tangisan sahabat dalam masjid, sehingga Rasulullah SAW bertanya kepada Fathimah ra, “Wahai Fathimah apakah yang telah berlaku?.” Maka Fathimah ra. pun berkata: “Kekecohan kaum muslimin, sebab ayah tidak pergi ke masjid.” Kemudian Rasulullah SAW memanggil Ali ra. dan Fadhl bin Abas ra., lalu Rasulullah SAW bersandar kepada kedua mereka dan terus pergi ke masjid. Setelah Rasulullah SAW sampai di masjid maka beliau pun bershalat subuh bersama dengan para jemaah.

Setelah selesai shalat subuh maka Rasulullah SAW pun berkata, “Wahai kaum muslimin, kamu semua senantiasa dalam pertolongan dan pemeliharaan Allah, oleh itu hendaklah kamu semua bertaqwa kepada Allah SWT dan mengerjakan segala perintahnya. Sesungguhnya aku akan meninggalkan dunia ini dan kamu semua, dan hari ini adalah hari pertama aku di akhirat dan hari terakhir aku di dunia.” Setelah berkata demikian maka Rasulullah SAW pun pulang ke rumah beliau. Kemudian Allah SWT mewahyukan kepada malaikat lzrail AS, “Wahai lzrail, pergilah kamu kepada kekasihku dengan sebaik-baik rupa, dan apabila kamu hendak mencabut ruhnya maka hendaklah kamu melakukan dengan cara yang paling lembut sekali. Apabila kamu pergi ke rumahnya maka minta izinlah lerlebih dahulu, kalau ia izinkan kamu masuk, maka masukiah kamu ke rumahnya dan kalau ia tidak mengizinkan kamu masuk maka hendaklah kamu kembali padaku.”

Setelah malaikat lzrail mendapat perintah dari Allah SWT maka malaikal lzrail pun turun dengan menyerupai orang Arab Badwi. Setelah malaikat lzrail sampai di depan rumah Rasulullah SAW maka ia pun memberi salam, “Assalaamu’alaikum yaa ahla baitin nubuwwati wa ma danir risaalati a adkhulu?” (Mudah-mudahan keselamatan tetap untuk kamu semua sekalian, wahai penghuni rumah nabi dan sumber risaalah, bolehkan saya masuk?)

Apabila Fathimah mendengar orang memberi salam maka iapun berkata, “Wahai hamba Allah, Rasulullah SAW sedang sibuk sebab sakitnya yang semakin berat.” Kemudian malaikat lzrail berkata lagi seperti dipermulaannya, dan kali ini seruan malaikat itu telah didengar oleh Rasulullah SAW dan Rasulullah SAW bertanya kepada Fathimah ra., “Wahai Fathimah, siapakah di depan pintu itu.” Maka Fathimah ra. pun berkata, “Ya Rasulullah, ada seorang Arab badwi memanggilmu, dan aku telah katakan kepadanya bahwa ayah sedang sibuk sebab sakit, sebaliknya dia memandang saya dengan tajam sehingga terasa menggigil badan saya.” Kemudian Rasulullah SAW berkata, “Wahai Fathimah, tahukah kamu siapakah orang itu?.” Jawab Fathimah,”Tidak ayah.” “Dia adalah malaikat lzrail, malaikat yang akan memutuskan segala macam nafsu syahwat yang memisahkan perkumpulan-perkumpulan dan yang memusnahkan semua rumah serta meramaikan kubur.”

Fathimah ra. tidak dapat menahan air matanya lagi setelah mengetahui bahwa saat perpisahan dengan ayahandanya akan berakhir, dia menangis sepuas-puasnya. Apabila Rasulullah SAW mendengar tangisan Falimah ra. Maka beliau pun berkata, “Janganlah kamu menangis wahai Fathimah, engkaulah orang yang pertama dalam keluargaku akan bertemu dengan aku.” Kemudian Rasulullah SAW pun mengizinkan malaikat lzrail masuk. Maka malaikat lzrail pun masuk dengan mengucap, “Assalamu’alaikum ya Rasulullah.” Lalu Rasulullah SAW menjawab: “Wa’alaikas saalamu, wahai lzrail engkau dating menziarahi aku atau untuk mencabut ruhku?” Maka berkata malaikat lzrail: “Kedatangan saya adalah untuk menziarahimu dan untuk mencabut ruhmu, itupun kalau engkau izinkan, kalau engkau tidak izinkan maka aku akan kembali.” Berkata Rasulullah SAW, “Wahai lzrail, dimanakah kamu tinggalkan Jibril?” Berkata lzrail, “Saya tinggalkan Jibril di langit dunia, para malaikat sedang memuliakan dia.”

Tidak beberapa lama kemudian Jibril AS pun turun dan duduk di dekat kepala Rasulullah SAW. Apabila Rasulullah SAW melihat kedatangan Jibril AS maka Rasulullah SAW pun berkata, “Wahai Jibril, tahukah kamu bahwa ajalku sudah dekat” Berkata Jibril AS, “Ya aku tahu.” Rasulullah SAW bertanya lagi, “Wahai Jibril, beritahu kepadaku kemuliaan yang menggembirakan aku disisi Allah SWT” Berkata Jibril AS, “Sesungguhnya semua pintu langit telah dibuka, para malaikat bersusun rapi menanti ruhmu dilangit. Kesemua pintu-pintu syurga telah dibuka, dan kesemua bidadari sudah berhias menanti kehadiran ruhmu.”

Berkata Rasulullah SAW, “Alhamdulillah, sekarang kamu katakan pula tentang umatku di hari kiamat nanti.” Berkata Jibril AS, “Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Sesungguhnya aku telah melarang semua para nabi masuk ke dalam syurga sebelum engkau masuk terlebih dahulu, dan aku juga melarang semua umat memasuki syurga sebelum umatmu memasuki syurga.”

Berkata Rasulullah SAW: “Sekarang aku telah puas hati dan telah hilang rasa susahku.” Kemudian Rasulullah SAW berkata, “Wahai lzrail, mendekatlah kamu kepadaku.” Selelah itu Malaikat lzrail pun memulai tugasnya, apabila ruh beliau sampai pada pusat, maka Rasulullah SAW pun berkata: “Wahai Jibril, alangkah dahsyatnya rasa mati.” Jibril AS mengalihkan pandangan dari Rasulullah SAW apabila mendengar kata-kata beliau itu. Melihatkan telatah Jibril AS itu maka Rasulullah SAW pun berkata: “Wahai Jibril, apakah kamu tidak suka melihat wajahku?” Jibril AS berkata, “Wahai kekasih Allah, siapakah orang yang sanggup melihat wajahmu dikala kamu dalam sakaratul maut?”

Anas bin Malik ra. berkata, “Apabila ruh Rasulullah SAW telah sampai di dada beliau telah bersabda, “Aku wasiatkan kepada kamu agar kamu semua menjaga shalat dan apa-apa yang telah diperintahkan ke atasmu.”

Ali ra. berkata: “Sesungguhnya Rasulullah SAW ketika menjelang saat-saat terakhir, telah mengerakkan kedua bibir beliau sebanyak dua kali, dan saya meletakkan telinga saya dengan Rasulullah SAW berkata, “Umatku, umatku.”

*****************************************************************


Betapa Rasulullah SAW amat mengasihi umatnya, sehingga percakapan terakhirnya ialah 'Umatku, umatku.' Sedangkan kita umatnya sendiri tidak mengasihinya sebegitu dalam.

Renung-renungkan. :)
Sumber : http://ervakurniawan.wordpress.com/2009/12/02/saat-saat-terakhir-rasulullah-saw/




Share |

Thursday, February 2, 2012

Forget, forgive and move on are the most powerful Aloe Vera to treat a heart


Ramai kawan aku patah hati, and they are really hard to forget the one they love the most. Friends, I am sorry. I can't be there for you when you cry. I can't take you for a walk, I can't make you laugh, I can't buy you your favourite food, because we are too far. Aduh, potong stim. All I can do is make an entry on how to heal your broken heart.

FORGET

kawan: kau lupakan je lah.
mangsa: kau ingat senang ke? cakap senang lah. susah tau

Ya, senang! Sebab kau tak cuba lagi memanglah susah. Dah cuba tapi tak boleh? Bermakna kau belum maafkan dia lagi. Let's proceed to the next point. Jangan lupa datang sini balik after baca forgive tau! Okay. How? Dah maafkan? Sekarang boleh lupa? Tak boleh? Now, kau sekarang pergi pakai baju pakai seluar pakai bedak call kawan ajak diorang keluar. Minimum 3 orang. Sekarang! Share dengan diorang story kau. Buang ego kau nak pendam sorang sorang yang bajet tough lah konon simpan sorang sorang. Puihh. Kalau tough tak menangis tak patah hati la brotha sistaa. Share. Tapi janganlah pula expect diorang selesaikan masalah kau. Just kasi diorang dengar rintihan kau. InsyaAllah, akan ada sikit support from your friends. Masa share, menangislah kat diorang sekali. Si kawan pula, pujuk dia, give support, urut belakang dia, hug dia, buat jokes. Ada camera? Snap some pictures macam orang gila. With friends, together korang delete number si dia, all of their pictures, messages, and all the things that will remind si mangsa of si dia.

FORGIVE

predator: maafkan saya
prey: tak akan!

Apa ni? Tak nak maafkan si predator? Eh, chillex chillex. Nabi Muhammad SAW, lagi lah. Orang quraisy buat macam macam kat Baginda. Malah plan orang quraisy nak bunuh Nabi Muhammad SAW. Lagi lah besar kesalahan orang quraisy tu, tapi Nabi Muhammad SAW still maafkan jugak. Setakat si predator calarkan hati kita, apa lah sangat. Apa? Tak kuat macam Nabi Muhammad SAW nak maafkan si predator? Memanglah, kita memang tak kuat mcm Nabi Muhammad SAW. Tapiiii, bukan ke kita digalakkan mencontohi sifat Baginda? Sabar dan suka maafkan orang lain. Jadiiii, maafkanlah. Kesalahannya kecik, hanya lukakan hati kita je. Lek lah brotha sista, hati tu nanti Mr / Mrs Right akan sembuhkan.

MOVE ON

Dah dah dah. Menangis pulak ye baca entry ni. Hahahaha. Now, move on. Minta doa banyak banyak agar Allah pulihkan hati kita dan lindung kita daripada fall in love dengan wrong person lagi. Nah some quotes aku bagi sikit :)


There's a reason why a heart breaks. It breaks because it needs to be put back together by the right person.


Even the prettiest flower will wilt one day. It's nature's way of teaching me that N O T H I N G lasts forever.


When it hurts to look back, and you're scared to look ahead, you can look beside you and your best friend will be there. 


Don't waste your time on people who don't have time for you, your time is worth more than them. 


Partying with friends make you forget everything! 


Being in a relationship is a full-time job. Don't apply if you're not ready.. 


LADIES: if you're single never lower your standards for any man. Believe, there's a King for every Queen.


maaf sebab entry pendek, simple dan tak best. seriously, i am not really good in writting.takut kalau panjang sangat kepala hotak korang terbelit. hehe


Yang menaip berdasarkan pengalaman,
Aten Zainal





Share |

Theme for February : Love and Relationship :)

Assalamualaikum :)

The title of the post said it all, right? Yepp, 1994's blog now have a different theme ( hopefully ) for each month or two. And to start it off, the theme for this month is, Love and Relationships. :)

So what is love? According to Dictionary.com; Love can be a noun or a verb.

noun:
1. a profoundly tender, passionate affection for another person.
2. a feeling of warm personal attachment or deep affection, as for a parent, child, or friend.
3. sexual passion or desire.
4. a person toward whom love is felt; beloved person; sweetheart.
5. (used in direct address as a term of endearment, affection, or the like): Would you like to see a movie, love?

verb:
1. to have love or affection for: All her pupils love her.
2. to have a profoundly tender, passionate affection for (another person).
3. to have a strong liking for; take great pleasure in: to love music.
4. to need or require; benefit greatly from: Plants love sunlight.
5. to embrace and kiss (someone), as a lover.

LOVE is not only for people of the opposite gender ( as most would define it ), it can also be for the same gender. This would be further explained in the next few posts, when we'll talk about the different types of love there is : Love for God, Love for Religion, Love for Family, Love for Friends, Love for The World, Love for Lovers, and many more.


So stay tuned to 1994's for more infos! (: Until then, sleep well guys! <3

*p/s, I'm terribly sorry for this kinda formal and blaaahhh post. I shall write with a happier note next time, I'm currently in a state of mind where I would pay RM10000000000 to get an hour or two of sleep. ( nahh, just kidding, I'm not willing to pay that much, :P )




Share |
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...