Friday, June 29, 2012

Personality Test

Assalamualaikum,
Hai semua~ Ada tak yang terbaca satu post kat wall fb 94s pasal personality test tu? Ok, seperti dijanjikan, ni admin bawakkan untuk awak awak awak dan awak~ Jom try ok!

Personality test ni pelik sikit, sebab dia tak ada jawapan yang sama dengan orang lain. Dan jawapan tu korang kena fikir sendiri. Macam ni, admin akan bagi satu list barang-barang. Dan tugas korang, korang kena fikirkan, macam mana nak letak barang-barang tu dekat dalam satu gambar. Bayangkan. Tapi, admin bagi nama barang je, barang-barang tu, korang boleh bayangkan sendiri, jenis apa, diperbuat dari apa, bentuk apa, warna apa, saiz macam mana, kedudukan dia macam mana. Terpulang kepada imaginasi korang. OK?~

So barang-barang tersebut ialah.

1. A cube.
2. A ladder.
3. A horse.
4. Flower(s)

Ok, sekarang korang cuba bayangkan barang diatas dalam satu gambar. Tak kisah la dekat mana pun tempatnya. Ok? Now, tiba-tiba ada ribut melanda, apa kesan terhadap benda-benda kat atas tu?

Tugasan korang dah selesai! Sekarang untuk maksud benda kat atas alright?

S
P
O
I
L

R
      
Kalau belum siap jangan scroll bawah!
A
L
E
R
T
!

Now, maksud barangan tersebut....

Cube - Diri korang sendiri. : Contoh lah, korang bayangkan Ice cube. Mungkin korang rasa diri korang ni seorang yang bersikap dingin. Or maybe seorang yang "cool". Or maybe korang bayangkan rubik's cube. Maybe korang rasa diri korang sangat kompleks!

Ladder - Friendship : Yes, friendship. Contoh, korang bayang tangga tu bersandar dekat cube tu, maybe maksudnya, korang ni jenis yang suka biarkan kawan-kawan korang "bersandar" dekat korang, bergantung pada korang.

Kuda - Lovelife : yeah... tak tau la nak cakap macam mana. mungkin korang bayangkan kuda korang warna putih, maybe "cinta" korang tu murni. Or korang bayangkan kuda tu mati, maybe maksudnya korang tak percaya pada "cinta".

Flower(s) - Erm, maksud dia sebenarnya pandangan korang pada kanak-kanak. Macam kiranya, kalau korang rasa korang nak anak, macam mana anak-anak korang, maybe kalau dia melekat dekat cube tu, maknanya korang nak sentiasa dekat dengan anak korang, korang sukakan kanak-kanak. Lebih kuranglah.

Now, yang ribut tu. Ribut tu, sebenarnya, masalah. Ya, masalah. Macam mana korang akan hadapi masalah tersebut, apa kesan masalah tu. Maybe, sebab ribut tu, cube korang "hancur", korang jenis yang susah kawal masalah. Or, disebabkan ribut tu, tangga tu jatuh, maknanya korang bila ada masalah, orang sekeliling senang terima tempias tu sekali.

Yup, korang kena interpret sendiri apa yang korang bayangkan. Dah bayangkan? Comment la di ruangan di bawah apa yang korang rasakan tentang diri korang!




Share |

Friday, June 15, 2012

Nostalgia #12 - Kenangan Terindah Sekolah Rendah

Walaupun akulah member skuad 1994's yang kasi idea untuk tema Nostalgia, tapi akulah yang paling lambat menyumbang karya.... like always. heh. aku memang laju berkata-kata tapi slow melaksanakannya, ok?! deal with it *flip selendang








sape tak ingat lawan pemadam pastu kumpul habuk pemadam main masak-masak, jentik shaker, buku biodata, main tiang, pijak-pijak kaki orang, baling selipar, batu seremban, game dalam buku nota, si si amerika, ikat getah jadi tali panjang, lompat tali nyanyi rumah terbakar panggil bomba bomba datang berlumba-lumba~, gula-gula lipstick, lat tali lat, tournament ceper sampai tertonggeng-tonggeng dan banyak lagi permainan yang aku sendiri taktau nama apa? 

siapa tak ingat? siaapaaaaa? siapa takde rasa terharu atau sebak atau sentimental siap mata berair tengok video ni terkenang zaman kita kecik-kecik dulu? siapaaaa?



Nostalgia 11 tahun alam persekolahan memang berwarna-warni. 

walaupun orang kata apa dorang ingat masa zaman sekolah rendah hanyalah warna hitam, putih, kelabu, oh dan juga biru tua seperti kaler kain dan seluar yang dah ditinggalkan 6 tahun lalu, sebab takde apa sangat berlaku masa tu, tapi pada aku tak camtu. pada aku zaman sekolah rendah aku memang..... spesel. meh kita mula dari situ.


post ini khas untuk sekolah rendah. kalau rajin aku buat untuk sekolah menengah.



Sekolah Rendah

dua tahun terakhir, aku takkan lupa sampai bila-bila. ye, aku aktif, kawad 3 tahun, juara berturut-turut, jawatan, bla bla bla... benda bosan (tapi pengalaman dan kawan aku dapat dari semua tu, memang priceless nevertheless). aku bet korang punya resume pun lagi gempak. tapi aku nak cerita pasal benda yang jarang ada kat resume sesape.



Whatever Club (WEC)

apakah kej? ye, kitorang ada geng, ada nama, siap ada cheer (loser double loser take a picture whatever! *sambil gayakan jari) siyes. time tu ada jugak geng yang lahir from WEC, iaitu Nevermind. WEC pompuan, Nevermind laki. we were best friends, and the best part is, to this day, some of us still are walaupun dah bertukar sekolah, berlainan kelas, berpindah randah.







and to this day, those from SKLK still talk about WEC. subtopik WEC mesti timbul setiap kali topik SKLK dikenang kembali.


we were like those high school chicks you see on tv. cuma kitorang masuk high school pun belum lagi. tapi kitorang takdelah segedik, seteruk, dan senakal itu... kot. apa yang pasti, kitorang memang buat sekolah tu macam rumah sendiri.


sebelum masuk kelas, kitorang ada 'daily assembly'. cuma assembly tu hanya untuk WEC. lepak dekat meja kayu luar kelas, tempat yang strategik untuk mengusha dan diusha. dah masuk kelas pun, keluar sekali sekala ke tandas adalah wajib supaya yang free hair boleh pakai perapi rambut Sunsilk dan yang bertudung macam aku boleh betulkan tudung yang dililinkan (sape lagi buat camni? IRON TUDUNG DENGAN LILIN WAS IN YU NO). 


walaupun begitu, study didahulukan dan result diutamakan B)



masa real assembly pulak, kitorang beratur dalam line sendiri. cuba kau bayangkan betapa VVIPnya, siap ada line WEC. kalah anak guru besar youuu. tapi aku jarang join line VVIP ni sebab dorang suka sembang, aku suka dengar ucapan cikgu... more to kesian kat cikgu kalau aku bising sebenarnya dan takut pengawas ambik nama. LOL.


tapi pengawas pun kamceng dengan kitorang. in fact, hampir semua orang kamceng dengan kitorang. WEC kawan dengan semua. walaupun ada geng kami tidak mengamalkan sifat assobiah. kami bergaul dengan rakan-rakan daripada pelbagai peringkat umur, kelas dan kelakuan. sebab tu WEC ramai kawan <3


kitorang (read: sorang ahli WEC) pernah pancitkan tayar basikal junior sebab junior tu rampas pakwe ahli WEC yg lain. see the friendship there? bersama-sama menempuhi perasaan gelabah takut ditangkap, tapi masih melakukan kerja jahat demi seorang sahabat? "muahahah padan muka kau, next time don't mess with one of us!" gelak kitorang sambil intai budak tu tolak basikal dia balik rumah. kesian.


WEC amatlah allergic dengan copycat yang copy style kami. WEC wannabes ini terdiri daripada junior setahun dua, yang sibuk nak jugak ada geng, nak jugak ada nama, nak jugak tiru cara budak WEC ikat rambut. sentaplah member sebab rasa cara ikat rambut tu ciptaan dia hence, copyrighted. jangan main-main dengan peraturan yang WEC tetapkan, sebab memang, memang sekolah ni kami yang punya! *gelak besar sambil jalan sederet simbol kuasa yang tak dapat dikalahkan dan diperhatikan oleh warga sekolah yang hanya berani bersembunyi di belakang meja dan kerusi




muka dicensored kerana ketika ini ada yang belum bertudung dan walaupun aku bertudung sesungguhnya mukaku tidak sedap mata memandang. biarlah rahsia



oh ye, kitorang pernah ponteng kelas tambahan dengan geng Bakar (geng lain. tak seperti Nevermind, Bakar tak difriendzonekan malah diminati oleh beberapa ahli WEC ewww). time tu memang ramai ponteng, bukan kitorang je. tapi orang lain takdelah bodoh macam kitorang, ponteng kat playground dekat dengan sekolah. sungguh tak gangster. tetiba nampak ada budak2 lari. pehal ni weh pehal?! rupanya cikgu naik motor kejar dorang, oh....... WOI APA LAGI?! LARI LARI!


maka bertempiaranlah kami. dekat situ ada rumah sorang kawan, WEC tumpang nyorok. nyorok pun kat luar rumah belakang pasu bunga, LOL. Bakar dengarnya kena tangkap. dengarnya jugak, Bakar bagitau cikgu kitorang pun ponteng. weh ni memang patut kena bakar nih, pembelot! pastu kitorang berbincang apakah langkah seterusnya (salah satu cara ialah ajak mak masing2 bersubahat, sebbaik mak supporting. LOLOL CAMNILAH BUDAK BAIK, CUAK TERUS MINTAK TOLONG MAK).

masa perhimpunan Isnin tu semua gelabah nak mati, berpeluh tunduk dan buat sekian kalinya, WEC tak bising kat line VIP. semua bayangkan worst case scenario cikgu panggil nama suruh berdiri kena rotan ke apa. cikgu cakap pasal ponteng.... tapi cikgu tak panggil nama kitorang. phewh, it was close, tahu?! 



WEC ialah Mean Girls SKLK. ada meja sendiri dekat kantin dan takde sape yang berani duduk kat meja tu, kecuali junior yang tak tahu menahu. kalau ada budak darjah 1 duduk situ, aku kacau budak tu sampai dia blah. kacau manja je pun. "akak ngorat sikit dah takut?" terus budak tu lari selamatkan diri. memang menakutkan akak ni.




muka juga dicensored kerana muka gangster aib dipaparkan. almaklumlah sekarang dah insaf



WEC jugak kecohkan kantin dengan pertandingan makan keropok lekor. permainannya cani. pilih sorang untuk jadi partner sebab game ni dimain secara duo. partner berlainan jantina adalah tidak digalakkan. kenapa? sebab sorang gigit satu hujung keropok lekor, sorang gigit hujung lagi satu. dari hujung ke hujung korang makanlah keropok tu sampai hidung bertemu hidung, ada bran? peluh menitik bila bertentang mata dengan partner tahu, ada rasa janggal dalam situasi begitu.


memang payahlah nak tengok WEC beratur kat kantin. kenapa? bukan sebab kitorang guna spell "accio food!" dan makanan terbang datang sendiri. ni SKLK, bukan Hogwarts k. tapi sebab kitorang sama ada menyelit dekat depan barisan atau suruh junior belikan. "dek, akak selit eh? atau adik belikan. alaaah baiknya adik ni, nah baki simpan," lihat? betapa kami berbakti kepada budak-budak yang duit belanja hanya seringgit sehari? dapatlah doploh sen lebih, boleh beli cewinggam kat Mak Cik Siti.



Mak Cik Siti (MCS)

Mak Cik Siti who kau kata? kalau kau budak SKLK dan taktau sape itu makcik Siti, baik kau terjun Giant jelah. Mak Cik Siti ni legend tahu. dia tunggu budak sekolah depan Mamak Sulaiman dengan air gas, gorengan dan jajan. aku dulu balik rumah poket penuh dengan fries, crab stick, nugget tempura, co udang, dan sebagainya sambil tangan kanan pegang Bika, Super Ring atau yang sejenis dengannya dan mulut menghirup air gas yang dicampur beberapa jenis. PASTU KAU KOMPLEN KAU GEMUK.


MCS bukan sekadar peniaga makanan, beliau lebih dari itu. beliau juga seorang kaunselor! kau rasa sape yang dengar masalah budak sekolah rendah yang hidup amat tertekan akibat drama berkaitan kawan, cinta monyet, dan hal pelajaran contohnya cikgu kasi markah 79 untuk satu subjek masa trial lalu tak dapat stret 5 A? kaunselor sekolah? memey tak ahh. MCS tau pasal gossip terkini, sape suka sape, sape jeles kat sape, dan sebagainya.


dulu ada budak suka aku. faktornya masih tak dapat dikenal pasti sampai la ni. kawan aku suka budak tu. kawan aku tu terus tak suka aku sebab tu. lololol. masa aku sampai van MCS, budak tu kata "dah ah cik, saya blah dulu. ada bau busuk kat sini." SANGGUP KAU KATA BEGITU RAKANKU? BUSUKKAH BAU SEORANG PERAMPAS? EH. pastu MCS kata kat aku, takpe, biarkan je. Makcik tau dia yang salah, awak tak buat pape. sape suruh awak hotsetap sangat. eh tak, i made up the last line. or.... did i not? jeng jeng jeng




depan kedai mamak. tempat kedua terpenting untuk disinggah selepas balik sekolah selain van merah hati Mak Cik Siti



aku kurangkan minum air gas masa nak UPSR sebab aku salu sakit tekak (padahal minum air gas ialah taktik untuk sentiasa dapat MC). pas dapat result, aku pegi van merah hati tu dengan mak aku. MCS tanya dapat berapa? "5 A cik!" ni berkat 'puasa' air gas la ni! MCS kata. aku pun borong segala campuran air gas dan makanan yang ada. sebab mama bayar kehkeh. Mak Cik Siti pun hepi.



Mak Cik Siti kata batch aku ialah batch paling best sepanjang dia menjual dekat situ. dia kata nanti kitorang dah masuk sekolah menengah, mesti dia rasa kehilangan. mesti dia rindu kitorang. tsk tsk. bayangkanlah setiap hari kami berjumpa dan menghabiskan masa sekurang-kurangnya setengah jam di van makcik. minum, makan, bersembang, jumpa crush, jeling-jeling sengih-sengih, tsk memori.



Sway

Malam untuk rai budak darjah 6 sekolah aku dulu namanye Malam Nostalgia. setiap kelas kena buat persembahan. aku kelas dengan majoriti WEC. kitorang taktau nak buatpe untuk malam tu.

we came up with all kinds of ideas, dramalah, fashion showlah, berita terkinilah (pembaca berita duduk belakang kotak yang kononnya tv sambil budak lain melakonkan berita yang disampaikan). esok dah Malam Nostalgia tapi kitorang masih keliru. "adakah patut kita nyanyi lagu Nurul-Ajai, Keliru?!"


tetiba kitorang main-main menari. tetiba kitorang reka step macam-macam. tetiba kitorang kata "jom menari lagu Sway!" time tu tah dari mana datang bakat jadi pereka tari dan penari, semua mengswaykan diri. dengan radio biru gemuk aku dan semangat 8 dak pompuan dan 1 dak laki (perempuan menari sesama dua orang pegang tangan berpusing-pusing, laki menari sengsorang kat tengah2 sambil berinteraksi dengan semua perempuan - pergh, macam pro!) kitorang prektis. ada rehearsal untuk Malam Nostalgia, suspen jugak fikir. sekolah kasi ke menari Sway? kena tone down sikit bagi tak over. tapi masa rehearsal tu.... cikgu2 lagi over, siap kasi macam-macam idea. belum the real thing, dah bersorak semua.


tibalah Malam Nostalgia. budak perempuan pakai skirt panjang hitam, baju kemeja putih, siap bertie ok. bukan rambut je ikat dengan reben berjurai-jurai, tangan pun ikat reben sekali youuu. siap make up youuu. betapa Swaynya kami.


semua orang tak sabar tengok kelas aku buat persembahan. belum pape orang dah riuh, tangan semua pegang camera sepanjang masa. bila dah mula, dengan cikgu sekali menari. ada satu trademark kitorang yang bila kitorang buat, satu dewan buat sama - gaya "ahhh" sambil tangan kat kepala ala-ala nak pengsan dan badan direndahkan ke belakang. SEMUA BUAT SEKARANGGG.




nampak tak tu? nampak tak semua buat tu? nampak tak?
(ada banyak lagi gambar tapi malas scan. ambik jelah mana ada dalam lappy)



memang enjoy sangat. sikit rasa malu pun takde. rasa konfiden, rasa i could go on and on dancing forever. bila dah habis, kitorang dapat tepukan paling gemuruh time tu, wolf-whistle, cheer, ada yang kasi standing ovation. hebak tak hebak.


malam tu memang sentiasa ada cabutan bertuah. aku tunggu punya tunggu dan tak dapat pape... tibalah saat nombor terakhir dipanggil untuk hadiah terakhir yang jugak hadiah hamper paling besaq, dan nombor tu.... nombor bertuah aku. hooraaaay!



lama jugak aku ingat step SWAY, walaupun dah setahun dua lepas tu. bila rindu SKLK, rindu WEC, rindu geng SWAY, aku menari sengsorang.




banyak lagi kenangan terindah zaman sekolah rendah. dulu kalau dengar lagu Samson - Kenangan Terindah, Nickelback - Photograph dan banyak lagi, aku menangis. sebab lepas aku tinggalkan zaman warna warni tu, tetiba muncul Zaman Gelap. sebab tu aku selalu teringat sekolah rendah, sebab at least, ada jugak warna warni hidup aku walaupun hanya dalam bentuk kenangan.


pergh tragis.






setragis muka aku 6 tahun lalu. hari terakhir sekolah. trendsetter conteng baju di kalangan rakan-rakan. demi 1994's aku letaklah muka aku kat sini, besar tak pengorbanan aku?




hmm.

i miss that place, i miss those people. they made my primary school days legendary.











Share |

Thursday, June 14, 2012

Gentar? Janganlah anda

ASSALAMUALAIKUM SEMUA!

Amacam kehidupan uni? Best? Pressure? Culture shock? Tak kisahlah bagaimana anda semua cope dengan hidup di uni tetapi satu fakta yang perlu kita terima.

Kita dah dewasa!

Huh, tak sangka pulak ye?
Dulu masa zaman kanak-kanak dulu, asyik fikir dan tak sabar nak jadi dewasa. Pejam kelip, pejam kelip, ambik ko dah jadi dewasa.

Kenapa perlu masuk uni baru nak isytihar jadi dewasa?
Sebenarnya, tak perlu pon tetapkan masuk uni baru jadi dewasa tapi bila masuk uni, rasa dan environment dewasa itu sangat relevant.

So, bila dewasa ni CONFEM ada bende alah ni. Kalau tak wujud bende alah ni memang tak sah. Apa bende alah ni itu?

CABARAN

Tak boleh dinafikan, hidup ini memang banyak cabaran tapi bila sampai ke peringkat dewasa, cabaran ni tiba-tiba pula menjadi lebih mencabar, dramatik, drastik, lastik, plastik, lagi mistik.

Bila kita menghadapi cabaran, kadang-kadang rasa gentar. Betul doe, tak rasa ka? Bila mendapat assignment demi assignment. Otak pun nak meletup dah. Aku dengar budak2 PASUM sampai dapat 6 paper tutorial Chem. Pergh! Perasaan gentar membuatkan kita cam nak lari. Bukan lari 100m bagai. Lari dengan cara tak menghadapi cabaran tu. Tak nak buat dengan sepenuh jiwa...pastu lingkup terduduk kat sana.

Argh, aku dah merepek ni. Tak pe, kita skip ke mesej utama.

JANGAN GENTAR DENGAN CABARAN!

Terima cabaran tu dengan sepenuh hati!
Jangan cam "Heh, aku buat je lahhhhh"
Tu kira lari la tu!

"Pahlawan yang tidak berjuang dengan sepenuh jiwa raganya adalah ibarat pengecut yang lari daripada medan perang."

True Grit
Loosely translated as unwavering spirit and courage. (Bukan movie ataupun passive Graves dalam League of Legends)

Maka, dapatkan True Grit dalam hati anda!
True Grit untuk menerima cabaran secara head on!

PS: Post ini adalah respond untuk trend budak2 uni cam hilang momentum walaupun baru je masuk U. (Overgeneralization much)





Share |

Saturday, June 9, 2012

Nostalgia #11 - Kenapa?

http://1994s.blogspot.com/2012/05/nostalgia.html
Kenapa?- Mohammad Ramdzuanny
http://ramdzuannymusram.blogspot.com/

"Bang, bang... Bangun bang, Abang Bur panggil."
Cehh.. Buat kacau betullah junior aku ni. Aku tengah tidur syok2 tau.
" Kenapa? Ah, kau bagitau dia aku tengah tidur. Tak penting juga tu nanti."
"Bang, bang, Abang Bur panggil lagi. Dia cakap penting."

Cis. Apahal sangat la penting malam-malam buta macam ni. Aku pakai baju, keluar dari dorm kecik tu, pergi koridor, tengok bawah. Bur tengah tunggu.

"Ram, datang dewan Ram. Ada hal penting."
Dewan? Apa lagi niii? Assembly malam kan dah habis, apa lagi mau kumpul-kumpul? Gila betullah sekolah ni.
" Siapa yang suruh, Bur?"
" Cikgu Sam."

Bah yalah. Kenapa kunun kumpul lagi ni. Aiseh, terkeluar pula slang Sabah.

" Siapa-siapa lagi kena suruh kumpul ni?"
"Form 4 ja Ram. Laju kau, semua orang di dewan sudah ni, kau ja belum."

Aku pun malas mau banyak cerita, aku pergi ambil selipar aku, lepas tu aku turun tangga. Pergi la dewan sekolah. Memang betul. Semua Form 4 dah ada di situ, ada dua tiga orang termasuk aku ja yang belum sampai. Kebanyakan baru bangun tidur. Mamai. Busuk. Macam - macam ada. Ada yang panas; belum siap study. Sudahla minggu exam. Memang fail la ni kalau nda study. Masuk ja dewan, aku cari kerusi, duduk ikut kawan-kawan lain, dalam bulatan besar. Di tengah ada Cikgu Sam. Dengan Ah Chai. Dia bukan Cina, cuma muka dia putih, and very good in Maths, so kami panggil dia Ah Chai la. Entah kenapa Cikgu Sam dengan Ah Chai sekali ada di tengah. Cikgu memang selalu bagi motivasi, membebel pasal disiplin (dia warden asrama), bagi program Addmath( dia pun cikgu Maths) tapi Ah Chai? Blur aku kenapa dia di tengah tu.

Ah, diorang mau bagi ceramah ka ni?

" Semua dah ada, Anton?"
" Sudah, cikgu."
" Okay, kita start. Assalamualaikum dan selamat malam semua. Sorry kacau korang tidur malam2 ni, ada yang tengah study, tengah cuci baju suma, tapi saya ada hal yang sangat penting nak disampaikan berkaitan batch kamu."

Nah, start sudah ceramah beliau. Kalau beliau start, memang lama. Fuhh, sabar ja la. Ada juga guna segala apa dia cakap nanti ni. Tapi serius, memang lama.Favourite time untuk dia buat kelas: Sebelum rehat, Sebelum balik, aaaaand Kelas petang. Sebab dia boleh extend time lebih sikit, habiskan semua yang dia ajar+elaborations+motivations. Dia pun selalu buat kelas malam. Walaupun dia banyak meleter, tapi so far, dia lah antara cikgu paling dedicated selain ketua warden aku merangkap HEM.

"... Saya jumpa Ah Chai, dalam beg dia, ada KERTAS SOALAN FIZIK milik SUKIT dan SKEMA JAWAPAN FIZIK."

Ah sudah. Biar betul Ah Chai ni. Takkan meniru. Setau aku memang budak ni pandai bah. Haritu exam mid year dapat no.1 pun dia. So, selama ni memang dia meniru ka macam mana?

"Saya dan beberapa orang rakan kamu pergi menyiasat benda ni sejak haritu. Mula2 budak perempuan jumpa ada nota sejarah jatuh dari poket dia... and bla..bla...bla.." Tak payah la aku cerita secara detail. Aib.

Lepas Ah Chai mengaku semua perkara, dia pun salam suma boys satu-satu, minta maaf. Ni la masalah bila dia ni budak surau. Habis suma kawan non-muslim lain pandang negatif Islam. Bila dia lalu best friends dia, diorang tak percaya. Sebab Ah Chai ni budak baik. Tapi boleh pula curi SKEMA FIZIK. Dah tu curi kertas orang lain pula. Dah la budak yg kena curi kertas tu antara rival fizik dia. Memang time tu aku benci habis sama Ah Chai.

Sampai turn aku.

"Ram, saya minta maaf."
"Bila lagi?"
"Hah?"
"Bila lagi kau meniru?"
"Baru ja, untuk exam final ni."
"So, no.1 kau mid year tu betul la?"
"Ya."
"Tengokla kalau aku mau kasi maaf kau."

Semenjak haritu aku memang benci dan suka kutuk si Ah Chai ni. Yang bikin aku lagi panas, walaupun dah ada bukti, jelas dan kukuh, Ustaz-ustaz pula bela budak ni. Kadang2 aku rasa "bodoh bebenor ustaz semua ni, kalau budak lain yang buat kes, memang diorang cuci habis. Tapi boleh pula diorang bela pesalah mcm ni? Betullah kita mau betulkan , dakwah dengan cara lembut, tapi budak lain tu? Yang korang dah sindir pedas2, pulaukan? Apa kes? Bagus buka kopiah la, ustaz!"

Lepas dengar cerita kenapa dia meniru, baru aku sedar betapa berdosanya aku.

Rupanya bapa dia ni perfectionist. Dia nak Ah Chai score 100% ja. Pernah Ah Chai dapat 96% utk satu paper, bapa dia masih marah dia. Sial betul lah bapa macam tu. Anak kau sudah try the best, kau masih mau marah? Kau ingat dia komputer? Memang aku benci Ah Chai sebelum aku tau tu, dan aku memang tak lepaskan peluang nak attack dia kalau dia buat salah, dan pernah sekali aku hentam dia habis-habis sebab dia ada satu mistake kecil. Hahaha. Dengkinya aku time tu. Tapi lepas aku tau cerita pasal tekanan yang bapa dia bagi(waktu form 5 baru aku tau), aku rasa kesian. Lepas aku tau KENAPA dia meniru, aku mula terfikir pasal kemanusiaan, dan start to look at things positively.

Sekarang, dia dah dpt loan MARA nak buat course medic. Aku rasa sampai bila2 kalau aku ingat zaman sekolah, aku akan ingat pasal benda ni.

Glosari
mau = nak
nda = tak





Share |
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...