Friday, November 30, 2012

Freedom = Independence.

Assalamualaikum,


"Some people dream of success, while others wake up and work hard at it."

You are no longer in high school. There's no teachers to tell you what to do. No more teachers to tell you which chapters to read to score in the exams, no teachers to guide you through in every single thing you do, no teachers to hover over you, making you study during prep time. No more teachers to get mad every time you skip classes, or every time you mess up the work given.

Face it. You're free now. Free as a bird.


Free to make your own decisions.
Free to choose your own path.
Free to do whatever you want.
Free to make mistakes and learn from them.
Free to live life the way you want.
Free to enjoy the time you have.
Free to do as you wish.

But are you really up to it? Are you really ready to face the real world?

If you're the type of person who waits for the teachers to tell you the topics that will be coming out in the exams, no, I'm afraid you are not ready to go out in the real world.

If you're the type of person who waits to be spoon-fed with the answers for every question, I'm sorry to say that the real life will be hell for you.

If you're the type of person who do things just because other people are doing it, I hope you're ready mentally, 'cause you will not survive out there.

Did I scare you enough? Well, if I did, I'm sorry. Let's talk about lighter things, shall we?

Your so-called 'honeymoon' phase.

What to do after finishing your SPM? Yes, you may relax, enjoy your break, hang out with your friends, fall in love and yada yada yada. But don't forget that you still have to plan for your future. Ignore what the others might say, ignore if they comment that you're being too focused. It's your future, and you need to plan.

Start thinking on what course you're planning on doing.

Medicine? Accountancy? Law? Actuarial Science? Engineering? Education? Mass communication? Name it, there's hundreds of courses available out there for you to choose. So, depending on what type of person you are, choose the best course for yourself. Know your passion and your strength, your weaknesses and your values. You know yourself better, so don't just follow what other people are doing.

And, please don't take up a particular course just because your girlfriend or boyfriend is doing it. Seriously. It does not work that way. Trust me.

To those who might be thinking about courses already, here are some links for you to check out. These are our previous posts, during our 'post-SPM' time last year. Maybe it'd be of some help to all of you, insyaAllah :)

1.You Pick, We Write (This is a collection of posts about various courses, such as Computer Science, Psychology, Accounting, Actuarial Science, Medicine and some others)

2. Apa Course & Career Yang Sesuai Dengan Kita? Check this out and try out the test to find out which course is suitable with your personalities.

3. Kenapa Kena Pilih Course & Career? Penting Sangat Ke? If you think choosing the perfect career is not important, well, think again.

4. Episode Terakhir: Course and Career Some theories and tests to help you make the right choice!

So. It's up to you now to make your own research, make your own choices. Everything you need to know is here on the internet, you just have to put in the extra effort to go and look for it.

And, don't worry, you're not alone. We're here to help you, if you'd allow us to. :)








Share |

Thursday, November 8, 2012

Tanggungjawab Generasi

Untuk post kali ini, Nazran akan cuba menulis dalam dwibahasa kerana kepakaran Bahasa Melayu beliau telah menjunam dengan teruk sekali kerana sering membaca status-status/kicauan-kicauan (tweet) rempitwz di lawan sesawang sosial.

Assalamualaikum semua!
Hello everybody!
Salam 1Malaysia!
Salam 1Obama! (yey dia menang)

Topik post kali ini ialah:

TANGGUNGJAWAB GENERASI



Reaksi-reaksi anda mungkin akan menjadi seperti 'pergh, gila heavy/deep sia topik ni' ataupun 'ala, bukan topik kahwin/kapel, *tekan butang 'x' warna merah'. Tapi aku rasakan bahawa topik ini perlu dibincangkan/diseru kerana ia akan membawa kepada implikasi yang besar, samada positif atau negatif kepada perkembangan negara kita.

Seperti anda semua sudah tahu, (tipulah kalau tak tahu) pelajar-pelajar tingkatan 5 2012 sedang menduduki peperiksaan SPM mereka. Pada masa penulis sedang berkarya post ini, pelajar-pelajar tersebut sedang menduduki peperiksaan Maths. Dan tidak lama lagi, mereka akan mengakhiri zaman persekolahan mereka dengan tamatkan SPM.

Lepas itu, apa jadi?

Jawapannya: Entah

Benar, kebanyakkan pelajar lepasan SPM tidak tahu dimana arah tuju mereka kerana selama ini, matlamat hidup mereka untuk 5 tahun di alam persekolahan ialah 'Belajar, Exam, Lulus' Tapi dengan tamatnya SPM, matlamat mereka sudah tercapai dan sekaligus melenyapkan 'drive' yang bertanggungjawab untuk membuatkan mereka bangun di pagi hari.

Masyarakat boleh disalahkan untuk fenomena 'Burn Out' ini. SPM seringkali dipandang penting dalam mata masyarakat. Penulis tidak menyangkal kebenaran itu tetapi tidakkah anda terfikir SPM itu dipandang terlalu tinggi? 

SPM ialah kehidupan! SPM ialah muktamad! SPM ialah segala-galanya! Mati untuk SPM! Hidup untuk SPM!

Disebabkan itulah, kebanyakan pelajar telah di 'brain wash' (Tak kan la nak letak 'cuci otak') untuk menetapkan SPM sebagai matlamat hidup mati mereka.

Untuk kita yang sudah digelar 'Pelajar Lepasan SPM 2011', adakah ini benar? Adakah dengan tamatnya SPM hampir setahun lepas, kita sudah tercapai matlamat hidup muktamad kita?

TIDAK SAMA SEKALI

Hidup masih diteruskan. Dan saya pasti anda semua pun merasakan SPM bukan segala-galanya. Semua markah-markah peperiksaan kita sekarang hanya sekadar memori untuk memenuhi keperluan nostalgia kita. Apa yang penting adalah 'ilmu-ilmu hidup' yang kita pelajari, seperti speed reading, social skills dan memasak (heh). Sijil-sijil kokurikulum pun tidak digunakan tetapi yang digunakan ialah 'ilmu-ilmu hidup' yang kita pelajari daripadanya.

TETAPI

Junior-junior kita masih hidup dalam keadaan dimana SPM adalah segala-galanya. Skill-skill penting yang lain tidak dihiraukan. Memori yang kuat disanjung lebih tinggi daripada keupayaan untuk berfikir secara kritis/kreatif. Sistem zaman ini yang terlalu menekankan peperiksaan akan melahirkan mesin-mesin fotostat yang mekanikal. Oleh sebab itu, seperti kita, MEREKA AKAN SENGSARA.



Jap Nazran, sengsara?

Ya, sengsara.
Cuba ingat balik waktu-waktu pasca SPM kita. Semestinya anda pernah terasa terseksa atau stress disebabkan 'shock' oleh mekanisme dunia sebenar yang (hampir) tidak menggunakan ilmu-ilmu di dalam buku SPM kita. 

Pernahkah anda terpikir, kalaulah ada orang bagi tahu aku pasal 'shock' ini, mesti waktu sekolah dulu aku boleh 'prepare' dan seterusnya menjadi seseorang yang lebih berjaya.

Tetapi realitinya, TIADA SIAPA BERITAHU KITA

Sekarang junior-junior kita dalam perjalanan ke arah lembah kesengsaraan yang kita pernah hadapi dulu. Dan mereka, seperti kita akan sengsara. Keliru, terkedu, terkesima, stress, tertekan dan segala sinonimnya yang terkandung dalam Kamus Dewan Bahasa edisi ke-6.

Dan proses ini akan berulang tahun demi tahun dalam 'Circle of Ignorance'

Maka,
Saya menyeru semua batch 94's (dan ke atas) untuk hentikan 'Circle of Ignorance' ini. Cukuplah dengan attitude 'Ala, aku sengsara, biarlah junior aku sengsara.' kerana dalam jangka masa panjang, attitude/sikap ini akan mendatangkan masalah juga kepada kita.

Bagaimana?
Agak simple sebenarnya.
Junior-junior kita masih dalam lingkungan generasi kita.
Jikalau mereka tidak berkembang (develop) dengan baik, maka dalam 20 tahun akan datang semasa generasi kita akan menjadi peneraju ekonomi negara (kerana pada masa itu ialah puncak zaman produktif kita) pelbagai masalah yang timbul.

Contohnya, anda ada anak. Anak anda sakit. Maka, anda hantar ke hospital. Apabila di diagnosis kan, penyakit anak anda tidak boleh dikenali. Tetapi, disebabkan doktor anda yang umur sebaya dilahirkan dalam zaman 'ikut buku' dia hanya memberi ubat tahan sakit kepada anak anda and menyuruhnya untuk rehat. Seminggu selepas itu, keadaan anak anda menjadi semakin teruk. Endingnya? Anda fikirlah sendiri.

Walaupun keadaan mungkin tidak menjadi se-kronik itu, tetapi dengan situasi sekarang, paling baik yang boleh dilakukan oleh generasi kita adalah untuk mengekalkan keadaan ini. 

"Eh, bagus la tu."

Comparatively dalam negara, ye, bagus la tu.
Tetapi, manusia di negara lain tidak kekal situasi mereka. Mereka berkembang. Mereka belajar daripada kesilapan sejarah silam. Mereka bergerak ke hadapan dengan optimistik bukan duduk di suatu tempat dengan sikap skeptical.

Maka,
TOLONGLAH JUNIOR-JUNIOR ANDA
BIMBINGLAH MEREKA UNTUK KEBAIKKAN GENERASI KITA





Share |

Pilihan oh Pilihan.

Assalamualaikum,

Sekadar berkongsi pengalaman dan iktibar untuk anda semua yang sedang menjalani program pra-universiti untuk ke luar negara. (bukannya nak mengetepikan pelajar dalam negara, tetapi saya memang tak tahu apa-apa pasal universiti dalam negara, harap maklum)

Okay, bagi mereka yang sedang menjalani program pra-universiti seperti IB, A-Levels, ADFP dan sebagai, anda semua berkemungkinan besar akan memasuki universiti pada tahun hadapan atau tahun berikutnya. Sekiranya anda akan memasuki universiti pada tahun hadapan, anda sudahpun perlu membuat permohonan universiti SEKARANG. Ya, SEKARANG.

Namun, sekiranya anda akan memasuki universiti pada tahun 2014, jangan risau, anda masih mempunyai masa yang lama untuk membuat pilihan. Masih ada masa untuk anda meneliti pilihan universiti yang ada, melihat kebaikan dan keburukan setiap universiti yang ada dan sebagainya.

Sedikit iktibar dalam proses memilih universiti yang ingin dipohon:

1. Jangan lihat pada status universiti, tapi lihat pada status bidang di universiti tersebut.

Ya, mungkin tampak gempak sekiranya anda dapat mengatakan bahawa anda pelajar di University of Oxford ataupun graduan daripada Harvard University. Tapi sekiranya university anda itu tidak mempunyai ranking yang tinggi untuk bidang yang anda ceburi, tidak ada gunanya. Carilah universiti yang mempunyai prestasi tinggi dalam bidang yang anda ceburi, barulah berbaloi anda masuk universiti tersebut.

Contohnya: Tak ke bangang namanya kalau anda nak ambil bidang Perubatan (Medicine) tapi anda memasuki London School of Economics semata-mata kerana LSE ni boleh dikatakan agak femes di UK?

Fikir-fikirkanlah.

2. Lihat kawasan persekitaran dan lokasi kampus dan kolej universiti anda.

Fahami diri anda sendiri. Anda ni orang yang jenis apa? Sukakan kawasan bandar ataupun hidup di luar bandar? Anda sukakan kawasan tepi pantai ataupun berbukit? Lihat juga persekitaran dan neighborhood di kampus tempat tinggal anda. Senangkah nak cari daging dan makanan halal? Ada komuniti Islam berdekatan tak? Kalau tak ada, susah juga nanti nak survive.

[ untuk maklumat lanjut, sila layari www.zabihah.com untuk mencari lokasi restaurant halal yang terdekat dengan universiti pilihan anda. ]

3. Kos sara hidup di universiti anda.

Fikir-fikirkanlah, kita bukannya di Malaysia, tapi di negara orang. Mata wang juga tidak menggunakan mata wang MYR lagi. Kos sara hidup semestinya berubah, malah kebiasaannya lagi tinggi, apatah lagi jika kita pergi ke negara empat musim. Musim sejuk dengan segala kot tebalnya lagi, menelan duit.

Lagi-lagi kalau pergi ke universiti di tengah bandar, lagi banyak wang yang dikeluarkan. Lihat juga penempatannya. Kalau tinggal bersama kawan, sewa apartmen ataupun rumah, tengok kos bulanan berapa, sekali dengan elektrik semua. Tanya senior Malaysia di universiti tersebut, mana tahu mereka boleh tolong.

4. Kualiti pendidikan di universiti tersebut.

Tengok kualiti pendidikan dan penyelidikan (research) yang dilakukan di universiti anda. Ada peluang tak untuk anda sebagai seorang freshman (pelajar tahun satu) untuk mengikuti research program yang diadakan? Tengok rating dari para pelajar universiti tersebut, bagus ataupun tidak.

Terdapat banyak sumber dalam internet tu, gunakanlah sepenuhnya. Buatlah kajian yang terperinci. Jangan pilih universiti hanya pada dasar nama universiti tersebut. Pilih yang terbaik untuk bidang anda. Dapatkan pendapat kaunselor anda, juga ibu bapa dan pensyarah anda.

InsyaAllah, moga segala berjalan lancar. Kongsilah bersama kami kalau anda sudahpun mula memohon, manalah tahu, tiba-tiba ada yang memohon tempat yang sama. :3




Share |

Wednesday, November 7, 2012

Degree Up On the Wall


This is a repost from my personal blog. Just sharing with you guys about my thoughts


Mr ***
has been awarded the
Bachelor of Business Administration
from
University of X

I always admired all those certificates and degrees hanged on the wall of houses I visited. It gave me an impression that the people in this household are indeed sophisticated and educated. It sent shivers down of spine in admiration and aspiration. 

But when I returned to my house, there were no certificates hanged on the wall.

Yes, you can't see any degrees up on the wall with all its grandeur in my house.

And if I'm not mistaken, my dad IS a degree holder. 
If that's so, where is the degree?

An innocent inquiry to my dad was responded with this:

"My degree? Oh, I think I left my degree at the States. You know, when I refuse to go back to US to do my Masters, I just left everything there."


HOLY
WRAP

It baffled me.
How could you say like that???!!
That degree
That certificate
All those hours, sweat, blood and tears to get that degree
And you wasted the only prove to tell the whole world, "HEY WORLD! I PASSED FOUR YEARS OF UNDERGRADUATE STUDY AND THIS IS MY PROVE!"

My dad, being...well, dad, just laugh it off.

But it doesn't mean he was not successful.
Although with a very rough start, but he managed to climb to the zenith of success.
He has a company of his own
He managed to raise a great and awesome family with his wife
Heck, he even gave a keynote speech for a convention (That was one of my dreams...awwww)

But he didn't have a degree hanged up the wall of his own house.

Oh, the irony.

And asked again about why he left his degree, he replied with this.

"A degree is, but a piece of paper. You don't study for a piece of paper with your name on it. You study for the knowledge. For the experience. For the insights. Those will propel you forward and upward. Not a piece of paper."

And. Boom.

Case closed.

If you study just for a 'First Class Honors' or 'Somma Cum Laude' on your degree,
Then remember this.

It is still, at best, a piece of paper.
Glorified, Embellished
But proves nothing
What is important, ultimately,
is what you get along the way






Share |
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...